1 av 2
- Foto: Schalk van Zuydam/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Schalk van Zuydam/AP/Scanpix

Så mycket har Röda korset fått in till östra Afrika

Svenska folket har inte glömt östra Afrika, säger Röda korset. Men behovet av pengar är nästan oändligt.


VILL DU SKÄNKA PENGAR?

Röda korset: Sms:a AKUT TORKA till 72900 kronor för att skänka 100 kronor. Sätt in ett bidrag på privatgiro 900800-4 och bankgiro 900-8004 ange TORKA.

Rädda barnen: Sms:a 10KATASTROF till 72950 för att skänka 10 kronor. Sms:a KATASTROF till 72950 för att skänka 50 kronor. Sms:a BARN till 72950 för att skänka 200 kronor. Sätt in ett bidrag på bank- och plusgiro 902003-3 ange KATASTROF.

Läkare utan gränser: Sms:a LIV till 72970 så skänker du 50 kronor. Sätt in ett bidrag på postgiro 900603-2 eller bankgiro 900-6032. Märk talongen AKUTINSATSER.

Trots att massmedierna fokuserat fullständigt på terrordåden i Norge har givandet till Röda korset, för att lindra hungersnöden i östra Afrika, fortsatt i ungefär samma takt. Det berättar Röda korsets pressekreterare Maude Fröberg för Nyheter24.

- Insamlingen startade för tio dagar sedan och 3,1 miljoner kronor har kommit in. En miljon av dem är ett löfte från Tetra Laval. Det är ett gott resultat som visar att svenska folket är berört av det som sker, säger hon till Nyheter24.

Har händelserna i Norge påverkat insamligen negativt på något sätt?

- Nej, folk fortsätter att stödja östra Afrika. Och det är också upp till oss som organisation att visa att vi både deltar i sorgen över det som hänt i Norge och jobbar med matbristen i Afrika samtidigt.

Röda korset säger sig också ha sett att uppmaningarna att inte glömma hungersnöden trots terrordåden i Norge varit många i bland annat de sociala medierna. Att det är så enkelt att skänka pengar via sms är också en viktig positiv faktor, enligt Maude Fröberg. Samtidigt konstaterar hon att det trots flitigt givande är en oerhört svår situation i östra Afrika och mycket kvar att göra.

- Vi har bara sett toppen på ett isberg just nu. Vi reagerar inte trots att varningssignalerna funnits tidigare. Vi måste ju sätta in tidigare handling. De som vi ser på teve som tagit sig till flyktinglägren i Kenya och får hjälp är de starkaste av de svaga. Man kan ju föreställa sig de som är kvar i de centrala och södra delarna av Somalia, säger hon till Nyheter24.

Svenska röda korset har tidigare skickat ner 5 miljoner kronor tillsammans med Sida och 2 miljoner kronor med Röda Korsets katastroffond. Tillsammans med TV4, Unicef och Rädda barnen inleder därför Röda korset nu ytterligare en insamling.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Kalmar

idag 01:09
"Man i 18-årsåldern misstänks för rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.