Anders Högström i domstolen i polska Krakow.
1 av 2
Anders Högström i domstolen i polska Krakow. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix Norway

AVSLÖJAR: Breiviks medarbetare kan vara svenska exnazister

Svenskens inställning liknar Breiviks: " Jag skiter i judar. I dag handlar kampen inte om ras utan om religion och kampen mot islamiseringen i samhället."


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Massmördaren bakom terrordåden i Oslo och på ön Utøya, Anders Behring Breivik, har själv hävdat att det finns ytterligare två celler. Och i sitt manifest antyder han att han har en medgrundare till terrorgruppen han kallar ”PCCTS, Knights Templar”. Personen i fråga ska i så fall vara svensk eller boende i Sverige.

I manifestet skriver Breivik i sina personliga anteckningar märkta ”julen 2009” om hur han läser om gripandet av svenska nynazister anklagade för att ligga bakom stölden av Arbeit Macht Frei-skylten från koncentrationslägret i polska Auschwitz.

”Kanske är det min andra medgrundare till PCCTS, min systercell??? Jag antar att jag inte får veta detta annat än om de publicerar namnen. Men jag tvivlar på det.” skriver Breivik.

Han återkommer dock inte till detta senare i manifestet.

En av de personer som greps för stölden var kände exnazisten Anders Högström och han är den enda av de gripna som senare åtalas och döms till två år och åtta månaders fängelse för brottet. Dessutom dömdes två polska medborgare för sin inblandning i brotten.

I fallet Breivik har spår också lett till Polen och minst en person ska ha förhörts misstänkt för att ha haft samröre med Breivik.

Alex Bengtsson, utbildningschef på Expo och krönikör på Nyheter24, vill inte spekulera i huruvida Anders Högström på något sätt kan vara kopplad till Breivik men konstaterar att det helt klart är så att terrormördaren Breivik sökt kontakt med likasinnade.

- Det är uppenbart av vad som kommit fram att Behring Breivik sökt allierade i den antimuslimska miljön i Europa. Huruvida han har lyckats etablera några sådana är det alldeles för tidigt att uttala sig om. Men självklart bör alla slags eventuella spår undersökas. Så slipper vi spekulationer, säger Bengtsson till Nyheter24.

Anders Högström lämnade nazismen 1999. Uppgifter till Aftonbladet gjorde tidigare gällande att Auschwitzskylten skulle säljas för att finansiera terrorattentat mot Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Attentatsplaner som senare bekräftats av Säpo.

Den exnazistkälla Aftonbladet vid tillfället pratade med om det planerade attentatet mot Reinfeldt sa dessutom då att klassiska nazistiska organisationer var förlegade.

- De klassiska nazistiska organisationerna är förlegade. De består av en samling ointelligenta människor som inte kan åstadkomma något. Jag tror mer på människor som är beredda att handla, jag är mer Baader Meinhof-inspirerad.

- Dessutom är nazist ett förlegat begrepp. Jag skiter i judar. I dag handlar kampen inte om ras utan om religion och kampen mot islamiseringen i samhället, sa han då till Aftonbladet.

Nyheter24 har sökt Säpo för att ställa frågan om eventuella kopplingar mellan Breivik och Auschwitzskyltjuvarna kommer att utredas eller redan har avfärdats. Nyheter24 har också förgäves sökt PST, den norska säkerhetspolisen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!