- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Rekordfå får a-kassa - fackförbunden kritiska

Menar att regelverket sparkar ut folk som borde få ersättning.


Rekordfå personer får i dagsläget ersättning från a-kassan. 433 362 personer fick a-kassa under det första halvåret 2006. Fyra år senare, 2010, var motsvarande siffra 284 000. Och i år nåddes bottennoteringen 215 000 personer. Frågan är vad minskningen beror på. I en artikel i Dagens Nyheter säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, att det är svårt att veta exakt vad det beror på.

På fackförbundet Unionens a-kassa är man dock övertygad om att en av de viktiga faktorerna är förändringarna av regelverket.

- Vissa har väl kommit ut i jobb, men sen kan det vara att man blir utförsäkrad eftersom ersättningsdagarna är begränsade, säger Unionens a-kasseföreståndare Inger Lindström till Nyheter24 och fortsätter:

- Om det är så att regelverket gör att man när man är arbetslös ändå inte får ut försäkringen är det ju oerhört negativt.

Och från fackförbundet Kommunals sida håller man med.

- Det här är väldigt allvarligt för den enskilde individen. Man tappar sin försörjning, säger Anders Bergström, ordförande i Kommunals arbetslöshetskassa, till Nyheter24.

Han konstaterar att socialbidragen i stället ökar och att personerna som hör av sig till Kommunal blir allt mer frustrerade.

- Folk klagar på de beslut vi tar när vi följer lagstiftningen, man tycker det är helt fel.

Samtidigt menar både Kommunal och Unionen att många av medlemmarna slutat få ersättning just för att konjunkturen vänt och arbetsmarknaden förbättrats. Något som båda ser som mycket positivt.

För det som är arbetslösa är läget dock fortfarande tufft.

- Under de sista 15 åren har inte a-kassan varit så dålig som i dag, konstaterar Anders Bergström.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!