Kvinna
1 av 5
Kvinna - Foto: Tor Johansson/SvD/Scanpix
Artist
2 av 5
Kicki Danielsson - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Tåg
3 av 5
SJ tåg - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
4 av 5
- Foto: Nasa / Scanpix
Takida.
5 av 5
Takida. - Foto: Mattias Hansson / ALL OVER PRESS

Veckans inne- och utelista

VECKA 31: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 24:

INNE

1. Gabrielle Ehnemark

Gabrielle Ehnemark är kvinnan som tog sig an 11-åriga Neema sedan hon tvingats av tåget för att konduktören inte trodde på att hon hade biljett. Gabrielle bjöd Neema på mat och lät henne somna på soffan. Varför reagerade hon när hon mötte Neema på gatan? "Jag går inte förbi en tös som är ute och gråter" sa hon själv. En inställning att ta till sig. 

2. NASA

De hittar flytande vatten på Mars. Det är stort. Det öppnar för att det kan finnas liv på planeten, något som känts i princip helt otänkbart hela våra liv. Men inte längre. Och om vi vet så himla lite om Mars, som ligger ”nära”, vad finns då inte kvar att upptäcka om planeterna längre bort?

3. Chris Lindahl

Vem är Chris Lindahl? Inte många kände till honom förrän han nu i veckan blev föremål för kommersrockbandet Takidas ilska. De polisanmäler honom för den recension av bandets skiva han skrev i tidningen Gaffa. Recensionen beskriver Takidasoundet som ”gammalt tuggummi och mellanstadiedisco” och säger att sångaren då och då slänger in ”en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten”. Det är välfunnet snarare än olagligt och tack vare anmälan har fler än någonsin fått upp ögonen för Chris Lindahls recension.

4.Kikki Dee

Deppig och ensam på twitter, uppgiven och sorgsen och sårbar. Kikki Danielsson berör med sin öppenhjärtighet. Inte minst berörde hon journalisten Jonas Adner som drog igång en minikampanj för att uppmuntra Kikki. På bara några dagar blev hennes låt Papaya Coconut etta på iTunes försäljningslista och när Kikki på torsdagen stod på scenen på Pride tackade listettan alla på twitter för stödet.

5.Caroline Szyber

Szyber slåss stenhårt internt i traditionalistiska konservativa Kristdemokraterna för att partiet ska han en bättre attityd mot HBTQ-världen. Hon har sett till att Kd finns med på Pride och har i en debattartikel till och med bett om ursäkt för de homofientliga uttalanden som kommit från kd-politiker genom åren. Det är en tuff kamp Szyber utkämpar och hon förtjänar uppmuntran för sin ihärdighet.

 

UTE

1. Peder ”Fjordman” Jensen

Han bär ingen verklig skuld för de terrordåd och det massmord Anders Behring Breivik utförde. Men den muslimhatande konspirationsteoretikern till bloggare är inte mindre osympatisk för det. Få personer har någonsin känts så fruktansvärt ute som Fjordman.

2. Konduktören

Den konduktör som kastade av 11-åriga Neema från tåget för att hon inte kunde visa upp biljett, så att Neema sedan var försvunnen över natten, kanske bara klantade sig. Kanske rör det sig om en superbra person och duktig konduktör som gjorde ett enstaka stort misstag. Det får vi förlåta henne, i så fall. Men given på utelistan är hon definitivt denna vecka.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.