Stockholm

Nu berättar han om atomexperimentet i köket

Resultatet av experimentet. En bild som mannen laddade upp på internet - där han också frågade efter hjälp.
Resultatet av experimentet. En bild som mannen laddade upp på internet - där han också frågade efter hjälp. Foto: PRIVAT

En fysikintresserad kille från Ängelholm blev förra veckans stora nyhet när det i måndags uppdagades att han försökt klyva en atom – i sitt eget kök.


Läs mer

Det var 31-årige Richard Handl som hade beställt bland annat tritium och radium, och sedan plockat isär sin brandvarnare för att få tag i americium, med målet att bygga en egen småskalig kärnreaktor.

Tanken var aldrig att producera egen el, berättar Handl för Helsingborgs Dagblad, i stället tänkte han bara på det hela som ett experiment. På sin blogg har han sammanställt en lista över alla tidningar som skrivit om hans experiment, en lista där snart 40 länder är representerade.

Uppmärksamheten tar han dock med ro.

- Jag tror att många ser det som en kul och lite galen grej, säger han till Nyheter24.

Det här är dock inte första gången Handl genomför fysikexperiment, även om det här kanske är det mest ambitiösa försöket hittills. På forumet Flashback skriver han om såväl försöken att ta bort ett ärr från armen med hjälp av en laserpekare som om sin upptäckt av ett nytt, icke-narkotikaklassat, morfinpreparat.

Hur började ditt intresse för fysik? Och vad har mötesplatser som Flashback betytt?

- Jag tyckte det var skoj med ett brett spektrum av olika ämnen. Dessutom finns det alltid folk som peppar upp en när man inte mår så bra.

Flashback har fungerat som en bra hjälp under Handls svårare perioder. Han är nu på väg att bli permanent sjukskriven.

- Jag är en lite udda figur, och har ett antal psykiska diagnoser, bland annat aspergers syndrom, berättar Richard Handl för Nyheter24 och fortsätter:

- Men jag har en sysselsättning som jag kan gå till när jag vill komma ut lite och träffa folk. Jag trivs med det.

Fysik har han varit intresserad av sedan han var 13 eller 14 år och hans största dröm är att kunna bryta sin sjukskrivning, läsa in några kurser på Komvux och sedan studera fysik på universitetet.

Hela reaktorhistorien har lett till att Richard Handls konto på Flashback avslöjats.

Generellt brukar det innebära dåliga nyheter för människor som använder forumet, eftersom man inte sällan skriver självutlämnande om mer eller mindre olagliga eller tabubelagda ämnen.

I Handls fall har olika diagnoser bland annat lett till en hel del droger under åren. Han är dock ren nu, bortsett från de lagliga mediciner han har utskrivna, men Flashbacks princip att aldrig ta bort inlägg hur mycket skribenten än ångrar dem gör att tusentals minnen från gångna kvällar fortfarande tronar på nätet.

Men Handl är inte orolig för att dessa ska komma tillbaks och jaga honom.

- Nej, det mesta är ju preskriberat, konstaterar han.

Berätta om dagen då polisen stopp för experimentet?

- Jag mailade Strålsäkerhetsmyndigheten för att fråga hur pass lagligt det var. Sen ringde de dagen efter och ville komma ner och mäta strålningen i min lägenhet. När polisen var med tänkte jag; Oj, är det såhär allvarligt?

- Jag erkände brott mot strålskyddslagen i polisförhör. Brottet kan ge böter eller upp till 2 års fängelse. Men jag tror det blir böter. jag har accepterat ett strafföreläggande, så det är inte ens säkert att det blir någon rättegång.

Lyckligtvis har Flashback, Richard Handls vardagsrum och dagliga samtalspartner på nätet, mestadels visat honom sin goda sida under den här konstiga senaste veckan.

- Visst, ibland har man blivit dumförklarad. Men jag har för det mesta fått positiv feedback, säger Handl till Nyheter24.

Text: Jack Werner

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.