Drack öl och övade siktet - då sköts kompisen ihjäl

- 10/08/2011, 20:29 -
63-åringen uppges ha druckit flera öl innan den påstådda olyckan inträffade.
1 av 2

63-åringen uppges ha druckit flera öl innan den påstådda olyckan inträffade.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Mannen skulle öva sitt sikte med jaktvapnet. När han avfyrade skottet gick kompisen rakt in i kulans färdriktning.
2 av 2

Mannen skulle öva sitt sikte med jaktvapnet. När han avfyrade skottet gick kompisen rakt in i kulans färdriktning.

Lise Åserud/Scanpix

"Finns inget uttalat förbud mot alkohol", berättar Naturvårdsverket.

ÅNGERMANLAND. Under tisdagen inleddes rättegången mot den 63-årige man som dödat sin kompis när han provskjutit sitt jaktvapen vid en stuga i Ångermanland.

Dödsfallet uppges vara en olyckshändelse. Det faktum att mannen konsumerat flera öl innan den påstådda olyckan talar dock inte för den åtalade.

- Det finns ju inga såna alkoholgränser som till exempel när man kör bil och inte får dricka. Men anträffas du med ett vapen och är berusad kan du vara säker på att vapnet konfiskeras och att en prövning görs på din vapenlicens vid ett senare tillfälle, berättar polisen pressinformatör, Börje Öhman, till Nyheter24.

Grovt vållande till annans död

63-åringen åtalas nu för grovt vållande till annans död i Ångermanlands tingsrätt.

Mannen har inte förnekat brott och Börje Öhman berättar att det inte funnit någon anledning att misstänka att kompisen dödats med flit.

Kunde skytten gjort något för att undvika det inträffade?

- Det är ju ungefär som åklagaren tar upp i stämningsansökan. Han skulle naturligtvis gått ifrån stugan och meddelat sina två kompisar att han tänkte öva.

- I stället lutade han sig mot stugans bro och den som träffades kom precis då runt husknuten och gick in i kulans färdriktning, berättar Öhman.

Finns inget förbud mot alkohol

Naturvårdsverket säger sig inte känna till något alkoholförbud i jaktlagstiftningen.

- I jaktlagstiftningen finns inget uttalat förbud mot alkohol vad jag känner till, förklarar Lars Plahn, handläggare på Naturvårdsverkets Viltförvaltningsenhet, till Nyheter24.

Det finns å andra sidan lagar och restriktioner som hänvisar till att man inte får utsätta andra människor för fara. Vilket man indirekt gör när vapen och alkohol korsar vägar.

- Paragraf 27 i jaktlagen säger att man inte får utsätta människor för fara . Jaktlagstiftningen reglerar jakten och jakt är mer än enbart vapenhantering och man kan även jaga utan vapen. Däremot kan annan lagstiftning komma in i bilden om man dricker alkohol och beter sig olämpligt, avslutar Plahn.