- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Falska jägarbevis såldes - fler kan vara på drift

"Skandal att det här har kunnat ske."


30 åtalas i jägarbevishärvan

En provledare i Värmland har sålt falska jägarbevis.

Ett 30-tal personer står åtalade i härvan.

En av de misstänkta i härvan är inblandad i en annan utredning, där han i april förra året var inblandad i en skottlossning i Karlstad.

Han tros ha fått tillgång till vapen just genom de falska jägarbevisen.

För ett och att halvt år sedan avslöjades det att en provledare inom Jägarnas Riksförbund sålt falska jägarbevis. En dryg tusenlapp räckte för att ett 30-tal personer skulle kunna köpa sig förbi både teoretiska och praktiska prov. De med ett fläckfritt brottsregister kunde sen gå vidare och få ut en jaktlicens hos polisen. Kontrollen för att få ut vapenlicens går normalt i två led - först godkäns man hos hos Jägarnas Riksförbund och sedan hos polisen.

Upp till 30 personer står nu åtalade för inblandning i härvan. Per Wanström är generalsekreterare på Jägarnas Riksförbund. Han medger att fler falska intyg kan finnas oupptäckta.

– Via medvetet fusk har det här tyvärr kunnat ske. Det är möjligt att det kan finnas fler. Normalt sett är det två provledare involverade för att ett jägarbevis ska godkännas. Inom Jägarnas Riksförbund förekommer ingen brottsprövning, det vi har är en studiecirkel. Sedan är det polisen som gör en lämplighetsprövning för att du ska få ut en vapenlicens.
 

Miljontals legala vapen

I Sverige finns i dag omkring 650 000 jaktlicensinnehavare och omkring 2 000 000 legala vapen. Det är första gången som Jägarnas Riksförbund varit med om att det här hänt. För att bli provledare ska man både godkännas av riksförbundet och hos polisen.

I höst ska man, i ett led för att motverka att något liknade sker, åka runt i landet och uppdatera provledarna på de regler som gäller.
 

– Vi ska åka runt och se till att allt går rätt till. Det som skett är en högst beklaglig skandal och ska inte få kunna hända igen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.