Falska jägarbevis såldes - fler kan vara på drift

- 11/08/2011, 10:53 -

Fredrik Sandberg / SCANPIX

"Skandal att det här har kunnat ske."

För ett och att halvt år sedan avslöjades det att en provledare inom Jägarnas Riksförbund sålt falska jägarbevis. En dryg tusenlapp räckte för att ett 30-tal personer skulle kunna köpa sig förbi både teoretiska och praktiska prov. De med ett fläckfritt brottsregister kunde sen gå vidare och få ut en jaktlicens hos polisen. Kontrollen för att få ut vapenlicens går normalt i två led - först godkäns man hos hos Jägarnas Riksförbund och sedan hos polisen.

Upp till 30 personer står nu åtalade för inblandning i härvan. Per Wanström är generalsekreterare på Jägarnas Riksförbund. Han medger att fler falska intyg kan finnas oupptäckta.

– Via medvetet fusk har det här tyvärr kunnat ske. Det är möjligt att det kan finnas fler. Normalt sett är det två provledare involverade för att ett jägarbevis ska godkännas. Inom Jägarnas Riksförbund förekommer ingen brottsprövning, det vi har är en studiecirkel. Sedan är det polisen som gör en lämplighetsprövning för att du ska få ut en vapenlicens.
 

Miljontals legala vapen

I Sverige finns i dag omkring 650 000 jaktlicensinnehavare och omkring 2 000 000 legala vapen. Det är första gången som Jägarnas Riksförbund varit med om att det här hänt. För att bli provledare ska man både godkännas av riksförbundet och hos polisen.

I höst ska man, i ett led för att motverka att något liknade sker, åka runt i landet och uppdatera provledarna på de regler som gäller.
 

– Vi ska åka runt och se till att allt går rätt till. Det som skett är en högst beklaglig skandal och ska inte få kunna hända igen.