Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hakkors i hamburgaren - "Vi provade en ny leverantör"

- 11/08/2011, 13:27 -

Soltecknet fick en annan betydelse i svenska barnboxar.

Hamburgerkedjan Frasses i Umeå bjöd på överraskande leksak i barnboxen: I ett häfte med tatueringar fanns ett hakkors bland drakar och skorpioner.

– En tillfällig import från Kina bjöd olyckligt nog på bilden av ett hakkors. Där har tecknet en annan betydelse, men för oss i Europa är det inte okej, säger Anneli Långström, restaurangchef i Ersboda i Umeå till Nyheter24.

En av anledningarna till att det här kunnat ske uppges vara att det är semestertider och att få av den ordinarie personalen var på plats. Vanligtvis gör man stickprov på det som läggs i barnboxarna, men den här gången skedde ett misstag.

Tillfällig leverantör

– Vi provade en ny leverantör som direktimporterar från Kina. Efter att det här skett kommer vi inte beställa något mer därifrån. Vi har försökt kontakta leverantören, men utan resultat, säger Anneli.

Hon menar att det som skett är högst olyckligt och hade önskat att den berörda familjen tagit direktkontakt med restaurangen "så hade vi kunnat stoppa det här, innan det blev för stort".

Leverantören, som alltså inte går att nå, kommer aldrig användas av Frasses igen.

Resterande delen av tatueringarna har åkt i soporna. Frasses tar helt avstånd från symbolen och beklagar det som skett. Retaurangchefen påpekar att de som drabbats ska kompenseras:

– Om det kommer in fler med den berörda tatueringen bjuder vi på gratis mat.