Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckans inne- och utelista

- 12/08/2011, 14:38 -
Andres Lokko är tillbaka i innelistan, den kontext som en gång var honom så självklar.
1 av 6

Andres Lokko är tillbaka i innelistan, den kontext som en gång var honom så självklar.

Karin Grip / SvD / SCANPIX

Rossana Dinamarca - en stark kandidat.
2 av 6

Rossana Dinamarca - en stark kandidat.

Marc Femenia / SCANPIX

Fridolin säger ifrån. Det är bra.
3 av 6

Fridolin säger ifrån. Det är bra.

Erik Mårtensson / SCANPIX

Prince.
4 av 6

Prince.

Scanpix

Ute.
5 av 6

Ute.

Stefan Rousseau / AP

”Hardcore Rebellen - nationalist och fri” blev ”Om din t-shirt kan, kan du också – vi hjälper dig, att frigöra dig från extremhögern” efter första tvätten.
6 av 6

”Hardcore Rebellen - nationalist och fri” blev ”Om din t-shirt kan, kan du också – vi hjälper dig, att frigöra dig från extremhögern” efter första tvätten.

exit-deutschland.de

VECKA 32: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 32:

INNE

1. Exit Deutschland

Den tyska ideella antinazistiska organisationen delade ut tröjor på en nazirockfestival med trycket "Hardcore Rebellen - nationalist och fri". Men när man tvättade tröjan försvann det ordinarie trycket och en ny text kom fram:

"Om din t-shirt kan, kan du också – vi hjälper dig, att frigöra dig från extremhögern."

Det är smart, bra och fyndigt nog för att hamna högst upp på innelistan.

2. Prince

Nej, det här är ingen nöjes- eller musikrelaterad lista men Prince bryter alla gränser och något mer fantastiskt än 53-åringens spelning på Way Out West i helgen har vi svårt att komma på. Han är, trots en massa mindre bra låtar på sitt samvete, ett äkta unikum och genuint geni i dess allra tydligaste form.

3. Gustav Fridolin

När Sverige sålde ut Ahmed Agiza och Mohammed al-Zery till CIA och Egypten deltog den dåvarande svenska socialdemokratiska regeringen i ett av enormt svek mot upprätthållandet av mänskliga rättigheter. När Agiza nu till slut släppts är Gustav Fridolin den partiledare som allra tydligast säger att Sverige bör be om ursäkt och erbjuda Agiza, vars familj redan bor i Sverige, permanent uppehållstillstånd. Det känns bra och Fridolin känns därmed inne.

4. Andres Lokko

Ibland undrar man vad han gör där borta i England, om han bara sitter och samlar gamla kraftigt övervärderade vinylsinglar och slötittar på BBC2. Sen skriver han plötsligt en sån text som sätter saker i sammanhang och kontext, som förklarar utan att förenkla, om kravallerna i London. Lokko är förvisso urtypen av personer som hamnar på innelistor men det var ett tag sen nu.

5. Rossana Dinamarca

Det pratas om Jonas Sjöstedt, Hans Linde och Ulla Andersson. Lite om Josefin Brink, som redan tackat nej. Men den person som, när hon bestämmer sig för att kandidera, kanske har allra bäst chans att bli Vänsterpartiets nya partiledare är Rossana Dinamarca. Kom ihåg var ni hörde det först.

UTE

1. David Cameron

Det är knappast David Cameron som ensam skapat det Storbritannien i vilket kravallerna nu rasar, stora delar av det brittiska samhället har saboterats av politiker i decennier. Men David Camerons svar - att genast börja kompromissa med yttrandefrihet, integritet och andra grundläggande rättigheter - är odemokratiskt och kortsiktigt. Och odemokrati är förstås hopplöst ute.

2. Den vrålande onanisten

Man ska vara tolerant både mot folks sexuella preferenser och mot stökiga grannar men när en man i Malmö i tre år envisas med att vråla och skrika medan han onanerar, och inte dämpar sig trots varningar från hyresvärden, då kan vi inte annat än konstatera att man är värd en plats på utelistan.