1 av 2
- Foto: Björn Larsson Rosvall /SCANPIX
2 av 2
- Foto: Simon Dawson/SCANPIX

Lugnare i London - men i Göteborg brinner bilarna

Svenska bilbränder - en följd av brittiska kravaller?


Svenska kravaller

Göteborgskravallerna 2001, massiv protest mot G8 möte

Malmökravallerna 2009, i samband med Israles deltagande i Davis Cup

Natten till måndagen sattes ett tiotal bilar i brand utanför Göteborg

Förra veckans upplopp i Storbritannien mattades av under helgen. Nu har det i stället - på nytt - brunnit på svensk mark.

Ett tiotal bilar totalförstördes under natten till måndagen i förorten Gårdsten, norr om Göteborg. Polisen är förtegen om händelserna men bekräftar att det hela inträffat.


Politiker skeptiska till samband

De svenska politikerna vill dock inte jämföra läget i Sverige med England och tror inte att nattens bilbränder har något samband med Londonupploppen.

– Det tror jag inte. Vi har sådana problem varje år sista veckan på sommarlovet. Det är unga män med mycket fritid men ingen framtid. Människor som sätter eld på bilar mår i regel mycket dåligt, säger folkpartisten Johan Pehrson till Nyheter24.

Miljöpartiets Maria Ferm vill inte uttala sig om nattens bränder mer än att hon menar att det är "otroligt skrämmande".

– Vi i Sverige har ju inte så mycket erfarenhet av liknande upplopp som i Storbritannien, men rent generellt så är det samhällets ansvar att motverka att sådant här sker. Sedan kan man ju också säga att i London så handlar det självklart också om individen. Alla har ett eget ansvar för sina handlingar, säger hon till Nyheter24.


Lösningen på problemen?

Trots att Sverige varit relativt förskonat från upplopp så går det inte att blunda för det faktum att det har inträffat. Inte minst år 2001 med Göteborgskravallerna. Därefter i mindre skala vid flera tillfällen i samtliga av landets tre största städer.

Moderaten Patrik Reslow minns kravallerna i Malmö år 2009.
– Vi har ju haft liknande problem som i Storbritannien. För att motverka det här krävs hårdare tag från samhällets sida. Vi måste ha fler poliser, större krav och hårdare straff. Vi måste kunna slå tillbaka mot upplopp. Använda vattenkanoner och visa att det här inte är acceptabelt. Med en demokratisk frihet följer också ett större ansvar, säger han till Nyheter24.

Vänsterpartisten Lena Olsson menar tvärtom att i stället för att höja polisinsatserna så måste problemen förebyggas.
– Vi måste se till att minska de ekonomiska klyftorna. Ungdomar måste ha rätt till utbildning och jobb. Unga i Sverige har inte så mycket att se fram emot. Den regering vi har i dag har gett oss ett hårdare samhälle, med större ekonomiska skillnader, säger Olsson (V) till Nyheter24.

Maria Ferm (MP) har liknande tankegångar:
– Vi har redan ökat antalet poliser, det är inte det som är det viktiga. För att finna en lösning på problemet så måste vi se till att motverka fattigdom och marginaliseringar. Vi får inte skära ner på fler fritidsgårdar och liknande.


Större problem i Storbritannien

Båda politiska sidor är överens om att läget är betydligt värre i Storbritannien, med mer djupt rotade problem. Men man menar ändå att de svenska orosmolnen blir allt mörkare.

– Vi har i dag ungefär 5 000 unga män som springer omkring utan sysselsättning. Det är ett stort problem. För att motverka det här måste vi bättra på samarbetet mellan skola, sociala myndigheter, föreningsliv och näringsliv. Om den ekonomiska krisen rotar sig kommer problemen bli större. Arbetslösheten måste motverkas, säger Johan Pehrson, (FP) till Nyheter24.



Arbetslösheten största orosmolnet

– Vi har högst andel ungdomsarbetslöshet i hela Europa, med en ekonomisk kris skulle läget bli ännu värre. Vi måste se till att motverka de stora klyftor vi i dag har i Sverige, säger Olsson (V).

– Största problemet är arbetslöshet och socialt- och ekonomiskt utsatta grupper. För att motverka att sådant här sker, måste individen ansvara för sin egen skolgång och samhället måste erbjuda fler arbetstillfällen, säger Pehrson (FP).

 

Lugnare i London

När Nyheter24 pratar med Johan Pehrson (FP) befinner han sig på plats i London. Han säger att han inte sett något av kravallerna, men att ett stort antal poliser fortfarande är ute och patrullerar gatorna.

– Jag tycker att premiärminister David Cameron skjutit sig själv i foten, genom att både vara hård mot vandalerna men också mot sociala orättvisor. Problemen måste lösas tidigare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!