Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Neapels maffiasopor ska värma svenska hem

- 15/08/2011, 12:52 -

Salvatore Laporta/SCANPIX

Maffians sopöverskott fraktas till svenska fjärrvärmeanläggningar.

Neapels maffia har kontrollen över sophanteringen i staden och avtalsoenighet har lett till enorma italienska sopberg.

Vilket i sin tur gjort att skräpet sprider ut sig och tar över gatorna. Lösningen på problemet? Att skicka avfallet till svenska fjärrvärmeanläggningar

– Vi kommer utan tvekan att importera från Neapel, säger Lars Bernhardsen, VD på Halmstad Energi och Miljö, till Nyheter24

Neapels maffia har i åratal tjänat pengar på att samla ihop avfall för att sedan låta enorma sopberg växa runt om i staden. Italien har i flera år kämpat med problemen, och nu kommit fram till att börja exportera.

– Rent krasst kan vi importera var som helst ifrån, bara det håller kvalitétsprövningen, förklarar Bernhardsen. Men jag tror inte att vi kommer köpa av maffian, dom är inte intresserade av att betala för miljön, dom vill tjäna pengar.

Underskott från svenska industrier

Weine WidqvistAvfall Sverige förklarar att Sverige redan i dag importerar avfall. Det beror på att finanskrisen ledde till ett investeringsutrymme, till följd av att det inte blev lika mycket avfall från svenska industrier som beräknat.

– Det kommer ta tid innan våra egna industrier repat sig. Vi kommer säkert behöva importera i sju år till, säger han till Nyheter24.

Hittills har importen främst kommit från Norge, och rört såväl industri- som hushållsavfall. Tyskt, finskt och holländskt avfall har också använts runt om i landet.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det främst handlar om industriavfall, att importera hushållsavfall långväga ifrån går inte, det skulle hinna ruttna, förklarar Widqvist.

Ur miljösynpunkt är avfallsimporten en vinnande lösning. Lars Bernhardsen menar att för varje ton avfall man importerar så blir det ett halvt ton mindre koldioxidutsläpp.

– Det är en vinnande lösning, både ur ekonomiskt perspektiv och miljöperspektiv.