Rossana Dinamarca tillsammans med Lars Ohly.
1 av 3
Rossana Dinamarca tillsammans med Lars Ohly. - Foto: Jessica Gow/Scanpix
Rossana Dinamarca har ett stort stöd inom partiet.
2 av 3
Rossana Dinamarca har ett stort stöd inom partiet. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Rossana Dinamarca med dottern Vida då 3 1/2 månad gammal, på armen i riksdagens plenisal  i Stockholm inför Riksmötets öppnande 2008.
3 av 3
Rossana Dinamarca med dottern Vida då 3 1/2 månad gammal, på armen i riksdagens plenisal i Stockholm inför Riksmötets öppnande 2008. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Rossana Dinamarca vill vara ensam på toppen

En ung men redan mycket rutinerad partiledarkandidat berättar om sina mål.– Jag är inte övertygad om ett delat ledarskap, säger Rossana Dinamarca.


Bloggat om Dinamarca

Vänsterbloggen Svensson skriver om den nya kandidaten: "Rossana Dinamarca från Trollhättan. Hon är uttalad motståndare till delat ledarskap med en kvinna och en man på det sätt som miljöpartiet har det. En lösning jag personligen ser som vettig.

Viktigare än exakt vem som blir partiledare i Vänsterpartiet är dock frågan om partiets politiska inriktning och partiets demokratiska struktur. Exakt var Dinamarca står i dessa frågor vet jag inte men hon är positiv till att regera ihop med miljöpartiet och socialdemokraterna..."

Lär hela blogginlägget här.

STOCKHOLM. Samma dag som Lars Ohly meddelade sin avgång kunde Nyheter24 avslöja att ytterligare en vänsterpartist var sugen på att ta över.

På onsdagen drygt en vecka senare har Ohlys lojalaste - Rossana Dinamarca - funderat klart och bekräftar sin kandidatur.

–  Jag har tänkt på det här längre än så. Jag har känt av ett starkt stöd både från partiet och utanför. Jag har fått frågan och vi förde diskussioner redan i vintras men det har handlat om jag själv vill, samtidigt som det ska funka med vänner och familj, säger Rossana Dinamarca, till Nyheter24.

2011 valdes Rossana Dinamarca till partiets vice ordförande. Hon medger att hon känner sig smickrad över att partikamraternas förtroende. I och med det kan man föra fram en trovärdig politik. Vänsterpartiet har också tappat många väljare bland de grupper som de vill vara starkast bland - kvinnor, unga och invandrare.

Känns det inte som att du passar in perfekt i den målgruppen?

– Jo, jag är ju till exempel född i Chile. Men jag tror inte att det räcker med att det bara är så på partiledarposten. Vi har en dålig representation av de här grupperna och det blir ett trovärdighetsproblem att man inte känner igen sig, säger Rossana Dinamarca till Nyheter24.

Det har ju pratats om ett delat ledarskap. Vad tycker du om det?

– Jag är inte övertygad om den modellen. Det skulle inte leda till jämställdhet och om man måste se till de erfarenheterna som till exempel Miljöpartiet har. Männen har varit ledande historiskt sett - förutom Maria Wetterstrand. Det är bara kolla på Åsa Romson och Gusta Fridolin där Fridolin är en klar ledare.

Att Rossana Dinamarca blir vald vid partikongressen i januari 2012 är dock inte självklart. Trots att Nyheter24:s källor gör gällande att Dinamarca har ett starkt stöd bland distrikten har hon hård konkurrens från gruppledaren Hans Linde, riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson. Rossana Dinamarca vill dock inte kännas vid att det skulle vara någon tävlingsliknande situation.

– Jag ser inte någon i mitt parti som konkurrent. Oavsett om det blir jag eller inte så kommer jag vara kvar. Vi måste bli mer självsäkra, skaffa ett bättre självförtroende och modernisera. Sedan måste vi genomföra en generationsväxling. Jag tycker att det är ett problem att bara en tredjedel är kvinnor och en tiondel har invandrarbakgrund. De finns inte representerade i ledningen.

Hur har din familj reagerat på ditt val?

– De funderar väldigt mycket på vad det kommer innebära i tid och omställning. Det är svårt att svara på och vi får ta det under tiden. Jag är mamma till två små barn men samtidigt har jag suttit i riksdagen i tio år nästa år. Vi har lyckats fixa det. Barnen har aldrig varit ett hinder och jag tänker inte se dem så. Med det menar jag inte att jag skiter i barnen utan att vi hittar möjligheterna, säger Rossana Dinamarca till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.