Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

31-åringen - en ny svensk serievåldtäktsman?

- 18/08/2011, 07:55 -

Conny Sillén / SCANPIX

Får fängelse för två våldtäkter. En av dem begicks nyligen, en för sju år sedan. Vad har hänt däremellan?

På tisdagen dömde Sundsvalls tingsrätt en 31-årig man till fängelse för en våldtäkt som genomfördes för sju år sedan.

Mannen var huvudmål för en utredning mot en 18-årig kvinna i Sundsvall. Genom ett sparat DNA-prov kunde man koppla honom till det ouppklarade fallet i Sala, år 2004.

– När vi kollade 31-åringen i det biologiska systemet så fick vi träff på fallet i Sala, säger Börje Öhman, informationschef på polisen i västernorrland, till Nyheter24.

Hälften av alla våldtäkter förblir ouppklarade

Siffror från BRÅ visar att i snitt hälften av alla anmälda våldtäkter mellan 2004 och 2010 står ouppklarade. Ett av dessa fall var Sala-våldtäkten från 2004. Tills nu.

Under 2000-talet har fem uppmärksammade serievåldtäktsmän eller flerfaldiga våldtäktsmän dömts i Sverige. Niklas Eliasson i Örebro, svarttaxichauffören Amr Mahmoud El Hossaniy Tah i Malmö, Niklas Lindgren - "Hagamannen" - i Umeå, 28-åringen i Solna och Anders Eklund i Falu tingsrätt.

Alla har verkat under lång tid. En del har legat lågt i ett flertal år för att sedan begå brott igen. Hagamannen är det tydligaste exemplet. Lindgren begick först sex grova våldtäkter, för att efter fem år attackera ytterligare en kvinna.

Kan fallet med 31-åringen vara något liknande?

Enligt forskare och psykiatriker så är det svårt att profilera en serievåldtäktsman. Psykiatrikern Ulf Åsgård hänvisar, när Nyheter24 når honom, till sina tidigare uttalanden då han bland annat sagt till tidningen Fokus att "kunskapen om våldtäktsmän bygger på dem som åkt fast. De med normalt beteende åker sällan fast och därför vet man mindre om dem" gällande svårigheten att fastställa en profil på Hagamannen.

Just nu finns inga andra misstankar riktade mot 31-åringen.

– Med utgång från mannens DNA har vi inte kunnat hitta något mer, säger Börje Öhman till Nyheter24.

Vad som krävs för att profilera någon som serievåldtäktsman är att gärningsmannen ska ha begått tre olika våldtäkter eller våldtäksförsök, vid tre olika tillfällen.

31-åringen i Sundsvall har bevisligen redan begått minst två.