Susanna Brolin är chef för ungdomens hus i Skärholmen som angränsar till Sätra. När Nyheter24 pratar med henne har hon ingen aning om att nya grannar snart flyttar in.
Susanna Brolin är chef för ungdomens hus i Skärholmen som angränsar till Sätra. När Nyheter24 pratar med henne har hon ingen aning om att nya grannar snart flyttar in. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Högerextremister öppnar pub i invandrartät Stockholmsförort

"Det kan bli oroligheter", tror enhetschefen på Ungdomens hus i Skärholmen.


Det här är Nordisk Ungdoms politik

Nordisk Ungdom (NU) är en högerextrem och nationalsocialistisk ungdomsorganisation som startades år 2009.

Medlemmar beskrivs utifrån som nynazister - men rörelsen själva hävdar att de förespråkar demokrati och strävar efter "en värld av mångfald".

Denna mångvald vill man sedan uppnå genom att "bekämpa integration, imperialism och mångkultur", skrver NU på deras hemsida.

De vill även höja läraryrkets status och utöka lärarens auktoritet. Samt att skolan ska uppmuntra till nationell stolthet.

Organisationen förespråkar ett fritt internet där informationsflödet är helt öppet utan inskränkningar.

Övervakningskameror är däremot ingen favorit. Om det vore upp till Nordisk Ungdom skulle bland annat kameror på bussar plockas bort.

Patrik Forsén är talesman för organisationen. Innan Nordisk Ungdom var han ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund.

Källa: Nordisk Ungdom, Wikipedia

STOCKHOLM. Den högerextrema gruppen Nordisk Ungdom ska öppna en pub i den invandrartäta Stockholmsförorten Sätra.

Detta enligt organisationens officiella Facebooksida.

När Nyheter24 pratar med Susanna Brolin, enhetschef på Ungdomens hus i Skärholmen, har hon ännu inte informerats om sina nya grannar.

- Det hade jag ingen aning om. Men det var bra att vi fick reda på det av dig så att vi kan varna våra ungdomar, säger Brolin till Nyheter24.

"En plats där alla får vara"

Den nya puben kallas för "Stacken" och syftar på en myrstack - "en plats där alla får vara" enligt Nordisk Ungdoms Facebookgrupp.

Varför en välkänd organisation med tydliga inslag av främlingsfientlighet och rasism väljer att öppna sin pub i invandrartäta Skärholmen är dock ännu oklart.

- Första anblickningen säger ju att det är en provokation och det är ju sorgligt om det är så, svarar Brolin och fortsätter:

- Men det har också funnits stöd för till exempel SD i Sätra tidigare och jag vet att de har haft sina fester här förut.

"Illa till mods"

På Nordisk Ungdoms hemsida skriver gruppen bland annat fraser som "Handling säger mer än ord" samt "Reaktion och Aktion".

De nämner också att de bekämpar integration, imperialism och mångkultur - eftersom detta, enligt dem, "hotar en värld av mångfald".

Behöver lokalbefolkningen oroa sig nästa fredag?

- Jag tror att de kan bli oroligheter men jag tror samtidigt att det inte kommer drabba den stora delen av lokalborna.

- Däremot kan man känna sig illa till mods, säger Brolin strax innan samtalet avslutas.

Den nya puben planerar att ha premiärkväll fredagen den 26:e augusti.

Nyheter24 har sökt polisen i Skärholmen för en kommentar men utan framgång.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!