- Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Startar egen kollektivtrafik i protest mot SL

Startar medborgarbusslinje i Stockholm.


Över 5 000 fans på kort tid

Facebookgruppen skapades i söndags kväll och de senaste dagarna sprids den som en löpeld på facebook.

Enligt initiativtagarna finns flera syften:

"Vi vill samla på oss studier om detta och personer med kunskap kring hur samhället, medborgarna och miljön tjänar på en tillgänglig kollektivtrafik."

"Det finns studier som visar på klara samband mellan kollektivtrafikens tillgänglighet och socialt utanförskap, och vi vill därför påverka debatten att handla om just detta".

På drygt ett dygn fick facebookgruppen över 5 000 fans. Nu organiserar sig frivilliga för att på egen hand köra kollektivtrafik gratis med en ideell medborgarbusslinje.

Aktionen kommer innbära att man en dag i höst ska köra en buss i linjetrafik i Stockholm - gratis för alla passagerare.

Sara Murillo Cortes, initiativtagare till aktionen, berättar om syftet för Nyheter24:

– Stockholms nya medborgarbusslinje ska uppmärksamma hur prishöjningarna av SL-kortet leder till ökat socialt utanförskap, samtidigt som det får negativa konsekvenser för miljön.

De positiva reaktionerna lät inte vänta på sig. Ett stort antal personer erbjuder sig att hjälpa till och göra allt som krävs för att få igenom aktionen.

Folk lägger upp loggor som vi kan använda och flera har anmält sig som busschaufförer. Många vill att den här medborgarrörelsen som föddes som idé för bara timmar sedan ska bli en verklig debatt, säger Sara Murillo Cortes till Nyheter24 och fortsätter:

- Idén att starta aktionen föddes av mig tillsammans med några vänner och bekanta. Vi är ingen organisation, vi är partipolitiskt obundna. Vi är en medborgarrörelse, säger Cortes.

Något datum är ännu inte spikat men med tanke på det stora intresset lär det inte dröja länge innan bussen är på gatorna.

Jesper Pettersson, informatör på SL säger till Nyheter24:

– Det blir alltid reaktioner och aktioner mot nya prisförslag. Det är fullt förståeligt att det engagerar folk. Det är yttrandefrihet och ingenting som vi kan göra något åt.

Oroar ni er för ökad konkurrens?

– Om det blir något av det så ser vi det som en välkommen konkurrens. Det kommer en ny lag till årskiftet som öppnar för ökad konkurrens, något vi välkomnar, säger Pettersson till Nyheter24.

SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.