Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Startar egen kollektivtrafik i protest mot SL

1 av 1

Mats Andersson / SCANPIX

Nyheter | 24/08/2011 08:42

Startar medborgarbusslinje i Stockholm.

På drygt ett dygn fick facebookgruppen över 5 000 fans. Nu organiserar sig frivilliga för att på egen hand köra kollektivtrafik gratis med en ideell medborgarbusslinje.

Aktionen kommer innbära att man en dag i höst ska köra en buss i linjetrafik i Stockholm - gratis för alla passagerare.

Sara Murillo Cortes, initiativtagare till aktionen, berättar om syftet för Nyheter24:

– Stockholms nya medborgarbusslinje ska uppmärksamma hur prishöjningarna av SL-kortet leder till ökat socialt utanförskap, samtidigt som det får negativa konsekvenser för miljön.

De positiva reaktionerna lät inte vänta på sig. Ett stort antal personer erbjuder sig att hjälpa till och göra allt som krävs för att få igenom aktionen.

Folk lägger upp loggor som vi kan använda och flera har anmält sig som busschaufförer. Många vill att den här medborgarrörelsen som föddes som idé för bara timmar sedan ska bli en verklig debatt, säger Sara Murillo Cortes till Nyheter24 och fortsätter:

- Idén att starta aktionen föddes av mig tillsammans med några vänner och bekanta. Vi är ingen organisation, vi är partipolitiskt obundna. Vi är en medborgarrörelse, säger Cortes.

Något datum är ännu inte spikat men med tanke på det stora intresset lär det inte dröja länge innan bussen är på gatorna.

Jesper Pettersson, informatör på SL säger till Nyheter24:

– Det blir alltid reaktioner och aktioner mot nya prisförslag. Det är fullt förståeligt att det engagerar folk. Det är yttrandefrihet och ingenting som vi kan göra något åt.

Oroar ni er för ökad konkurrens?

– Om det blir något av det så ser vi det som en välkommen konkurrens. Det kommer en ny lag till årskiftet som öppnar för ökad konkurrens, något vi välkomnar, säger Pettersson till Nyheter24.