Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska rasistsajter växer som ogräs

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 23/08/2011 14:03

Ny rapport visar snabb fördubbling av antisemitiska och islamofobiska sidor.

Antisemitistiska och islamofoba sajter dyker upp i allt större omfattning i Sverige. Enligt en ny rapport, som Forum för levande historia nu lämnar över till regeringen, finns i dag 15 000 internetsidor i Sverige som sprider någon typ av rasistiskt material. För två år sedan fanns bara hälften så många.

Rapporten gör också gällande att hela 6 eller 7 procent av de unga svenskarna uttrycker någon typ av islamofoba eller antisemitiska uppfattningar. En siffra som tyder på att Sverige är relativt sett tolerant men att andelen som inte är det ändå ökar.

Enligt Forum för levande historias rapport är konspirationsteorier om att det finns en organiserad plan för att islam ska ”ta över” Europa, som den Eurabia-konspiration norske terrormördaren Anders Behring Breivik trodde på, hyfsat vanliga bland personer med islamofoba uppfattningar.

- Det behövs forskning och uppföljande studier om det förebyggande arbetet kring intolerans mot judar och muslimer, säger överintendent Eskil Franck på Forum för levande historia i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Det är uppenbart att internet och sociala medier har utvecklats till centrala fora för spridning av grovt intoleranta och rasistiska värderingar.

Förutom hatpropaganda på internetsajter förekommer också en betydande del rasistisk brottslighet i Sverige. 160 hatbrott med antisemitiska förtecken och 270 brott med islamofobiska motiv anmäldes under 2010.

Ortodoxa judar och muslimska kvinnor med någon typ av slöja eller huvudduk, som tydligt signalerar religionstillhörighet, löper störst risk att utsättas för hatbrott.