Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolverket: Svenska elever ska bli bäst på matte

Jessica Gow / SCANPIX

Nyheter | 29/08/2011 19:25

Enligt ett förslag från Skolverket bör regeringen satsa 2 miljarder för att höja kunskapsnivån.

De senaste tio åren har svenska elevers matematikkunskaper försämrats rejält. Ett förslag från Skolverket menar att regeringen borde satsa 1,3 - 2 miljarder kronor för att få svenska elever att bli bland de bästa i Europa.

Ökad undervisning
Ekot rapporterar att pengarna ska satsas på lärarna, för att på så vis förbättra undervisningen. Forskning pekar på att det blir allt viktigare med mer undervisning, jämfört med enskilda studier.

Webbaserad utbildning
Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att föreslå hur en fortbildning för mattelärare ska kunna utformas. I samråd med representanter från skolsystemet har de nu kommit fram till att fortbildningen ska ske på webben. Skolverket poängterar att det bör ske kollegialt - lärarna ska ta hjälp av varandra.

Alla lärare oavsett utbildningsnivå, berörs av förslaget. Fortbildningen beräknas kosta minst 1,3 miljarder kronor, och är tänkt att pågå mellan 2011- 2016.

Sverige försämras mest
Siffrorna som visar att svenska elevers mattekunskaper försämrats kommer från den internationella mätningen TIMSS. Den visar att kunskapsnivån sjunkit rejält. Sverige är ett av de länder i Europa som försämrats mest.