Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: "Det är i princip omöjligt att gömma sig"

- 01/09/2011, 08:11 -
Polisen spaningsarbetet har blivit mer avancerat och numera kan nästan inga yrkeskriminella hålla sig undan.

Polisen spaningsarbetet har blivit mer avancerat och numera kan nästan inga yrkeskriminella hålla sig undan.

Fredrik Sandberg/SCANPIX

– Man kanske tror att man inte syns, men så är det inte.

STOCKHOLM. Varg Gyllander på Rikskriminalpolisen hävdar att det är i princip omöjligt att hålla sig undan. Och enligt polisen så beror det på att spaningsarbetet är så pass avancerat att nästan ingen kan hålla sig gömd. Men en person som lyckades hålla sig borta under en väldigt lång tid är Anders Adali. Den före detta värdetransportrånaren som åkte fast för ett rån i Finland 2007 och nu har skrivit en bok om sitt liv.

– Vi har tillgång till mycket avancerad teknik och vi har ett modernt polisarbete. Man kanske tror att man inte syns, men så är det inte, säger Varg Gyllander, presstalesman, till Nyheter24.

Flera av de personer som har valt att leva ett yrkeskriminellt liv har även vanliga arbeten. En av anledningarna till det tror polisen är att man vill dölja sina kontakter med andra kriminella.

– Det är inte okänt att man använder det som metod. Men att det skulle dölja kontakter med kriminella tror jag inte på.

Varg Gyllander tror dock att polisen inte har koll på alla och att vissa yrkeskriminella kan hålla sig undan.

– Jag tror inte att vi har koll på alla. Det finns säkert ett stort eller litet antal som vi inte har koll på. Men det vet jag inte om vi vill ha heller, då vi i Sverige vill ha ett demokratiskt samhälle där man inte övervakar allt, säger Varg Gyllander, till Nyheter24.