Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politiska skandaler vi minns - Ebbe Carlsson-affären

- 03/09/2011, 15:59 -

Bertil Ericson / SCANPIX

Detta är andra delen i Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Ebbe Carlsson-affären.

Efter mordet på Olof Palme florerade ett flertal olika teorier om varför och vem som utförde mordet. 1988 avslöjade Expressen att en av teorierna undersökts extra och under märkliga former.

En av de som förde fram en egen teori om mordet på Palme var nämligen bokförläggaren Ebbe Carlsson. Hans teori var att mordet utförts av PKK (det så kallade rikskända "PKK-spåret"), den kurdisk gerillarörelsen.

Carlsson bedrev i hemlighet en egen utredning utifrån sin teori, utan några som helst lagliga befogenheter över huvud taget.

Av Anna-Greta Leijon, dåvarande justitieminister, fick Carlsson tillgång till hemlig information samt spionutrustning som var olaglig i Sverige och ett rekommendationsbrev för utlandsresor. Carlssons kontakter inom SÄPO var honom också till stor hjälp. Både Säpochefen Sune Sandström och rikspolischefen Nils Erik Åhmansson var inblandade och försåg Carlsson med information - och en personlig livvakt.

1 juni, 1988 uppdagades hela affären när Carlsson livvakt åkt fast i tullen i Helsingborg i samband vid ett försök för att smuggla in avlysningsutrustning in i Sverige, vilka var olagliga. Efter direktsända utfrågningar i TV samma år, avgick såväl rikspolischefen, Säpochefen som justitieministern.

Skandalen var ett faktum