Söndag 24 Okt
Stockholm

SL: "Spärrarna ska vara kvar - sluta tjata om Berlin"

Enligt en undersökning vill en majoritet av SL-resenärerna att spärrarna i Stockholms tunnelbana ska tas bort. SL tycker dock helt annorlunda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Berlins tunnelbana

Det finns inga spärrar i Berlins tunnelbana. I stället har man ett stort antal kontrollanter. Många är civilklädda och kontroller är vanligt förekommande. Åker man utan biljett får man böta 40 euro.

Vänsterpartiet har, med inspiration från bland annat Berlin, lagt fram som förslag att ta bort spärrarna i Stockholms tunnelbana. I första hand ska de öppnas under rusningstrafik vid Slussen, Gullmasplan och Fridhemsplan.

 

Enligt en läsarundersökning på DN.se så är resenärernas stämma enig: Bort med spärrarna i tunnelbanan. Stockholms Lokaltrafik håller dock inte med och litar inte till medborgarnas vilja att lösa biljett.

– Det kommer leda till att folk inte kommer betala för sig, säger Jesper Pettersson, pressekretarare på SL, till Nyheter24.

I måndags kom beskedet att SL slopar straffavgiften för passagerare som inte kunnat stämpla biljett då spärren varit obemannad.

Resenärerna anser dock inte att det räcker. Vad som efterfrågas är en liknande lösning som den i Berlin, där spärrarna helt tagits bort.

– I det här Berlinexemplet som folk tjatar om måste man ha i åtanke att de har oerhört många fler kontrollanter, med större befogenheter än vad vi har i Sverige. De har civilklädda kontrollanter med schäferhundar. Det måste ju till en lagändring för att det här ska gå igenom. Men vi tror ändå inte på det, säer Jesper Pettersson på SL.

Han menar att det redan gjorts försök, med ensidigt negativ utgång.

– Fuskåkningen ökade, konstatera han.
 

Satsningen på nya spärrar har gett resultat

SL menar att det inte är aktuellt med någon förändring. Snarare anser de att nya spärrar är lösningen på problemet.

– Det är bäst att ha det som det är. Det har visat sig att fuskåkningen minskat sedan vi satt in nya höga glasdörrar i spärrarna, säger Pettersson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela