Måndag 14 Jun
Stockholm

Krogvakter skapade internregler - för att lura polisen vid anmälningar

Ordningsvakter skyddar varandra - och lurar polisen, gång på gång.
1 av 2
Ordningsvakter skyddar varandra - och lurar polisen, gång på gång. Foto:
Stureplansgruppens VD Vimal Kovac har valt att inte kommentera.
2 av 2
Stureplansgruppens VD Vimal Kovac har valt att inte kommentera. Foto:

NYHETER24 AVSLÖJAR: Vakter på inneklubben Push i Göteborg lurade polisen gång på gång - för att skydda sig själva. Polisen: "Ja, precis så är det. Jag har hållit på med brottsutredningar i 25 år så det har jag hört förut."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här går vakterna fria

I Göteborg anmäldes under 2010 608 fall av misshandel där ordningsvakter, entrévärdar eller väktare varit inblandade.

De värsta syndarna är:

Trägår´n, Nya Allén - 40 anmälda fall av misshandel

Parken, Vasagatan - 39 anmälda fall av misshandel.

Park Lane/Park Avenue, Avenyn - 39 anmälda fall av misshandel.

Nivå/Push, Avenyn - 33 anmälda fall av misshandel

Valand, Vasagatan - 30 anmälda fall av misshandel.

Berså Bar, Kungsportsplatsen - 22 anmälda fall av misshandel.

Karisma, Kungsgatan - 21 anmälda fall av misshandel.

De flesta fall gick aldrig vidare till åtal. Däremot pågår just nu en utredning mot ett tiotal individer som arbetat i dörrarna på restaurangerna Nivå och Push.

STOCKHOLM. Det var i lördags som sverigedemokraten Erik Almqvist polisanmäldes för våld mot tjänsteman av en krogvakt på Stureplansgruppens klubb Sturecompagniet.

Vad som egentligen skedde är ännu oklart - Almqvist har motanmält krogvakten och hänvisar till de Säpovakter som fanns med för en version som ska rentvå honom. Händelsen når därför med stor sannolikhet domstolen och väl där kommer flera andra krogvakter på Sturecompagniet vittna till sin kollegas fördel. En helt vanlig företeelse.

Nu kan Nyheter24 dock avslöja att krogvakter som jobbat för Stureplansgruppens storsatsning i Göteborg, nattklubben Push på Avenyn, skapade hemliga internregler för hur de skulle gå tillväga vid ett bråk mellan vakt och gäster. Systemet uppkom i april 2008 efter omöjliga krav från arbetsgivaren Stureplansgruppen, säger en krogvakt som tidigare jobbat på Push och som Nyheter24 talat med. Systemet gör det i stort sett omöjligt för oskyldiga att få fram sin bild av händelsen.

- De uppmanade oss att hålla stället "svenskt" och det innebar ofta att klubbvärdarna fick neka väldigt många. Det ledde förstås till en hel del bråk och då var det viktigt att man alltid sa samma saker till polisen. Oavsett vad som hade hänt var det den anmälde som var den skyldige, säger Nyheter24:s källa.

- Systemet är välkänt bland vakter nu och det används överallt, i Stockholm, Malmö, Göteborg, överallt.

Fyra steg - sen gick krogvakten fri

Händelseförloppet var alltid detsamma.

- Den anmälde personen agerade "aggressivt" och "hotfullt".
- Den anmälde personen slog alltid det första slaget mot ansiktet.
- Anmälaren (krogvakten) kände sig hotad och att det var en fara för hans liv.
- Alla kollegor som jobbade samma kväll som en anmälan gjordes ska träda fram som vittnen och säga samma sak till polisen.

Systemet som sattes i drift är något polisen känner till.

– Ja, precis så är det. Jag har hållit på med brottsutredningar i 25 år så det har jag hört förut, säger Lennart Ronnebro, samordnare i krogfrågor till Nyheter24.

– Man behöver inte vara vetenskapsman för att räkna ut att det har förekommit.

Hur svårt är det att försvara sig i rättegång när fyra vakter vittnar mot en person?

– Är det folk som vittnar falskt så är det ju oerhört svårt.

Enligt Nyheter24:s källa skapade vakterna de hemliga internreglerna för att klara av uppdraget - att hålla stället "svenskt".

- Ungefär tre månader efter att Push invigts så fick jag höra från minst tre andra vakter som jobbade på Push att det nu finns klara regler kring vad som gällde. Anledningen var att de andra vakterna hade känt sig svikna av Stureplansgruppen när bråk hade uppstått tidigare och därför skapade man regler för att skydda varandra vid olika händelser.

Många krogvakter lyckades komma undan rättvisan tack vare dessa internregler avslöjar krogvakten Nyheter24 talat med.

- Vi fick rädda vårt eget skinn. Jag är inte säker på om gruppledningen visste något, men jag är desto mer säker på att de inte ville inte veta. Det vi gjorde var olagligt, allt togs muntligt varje kväll för att ingen skulle behöva ställas till svars. Det var också därför ingen litade på klubbcheferna eller Stureplansgruppen.

"Uppenbart att myndigheterna borde reagerat tidigare"

Enligt Nyheter24:s källa står minst en av de vakter han jobbade parallellt med nu åtalad i den stora krogvaktshärva kopplad till Stureplansgruppen som tas upp i rätten i november i år.

– Tittar man på Push och Nivå-historien så är det uppenbart att polismyndigheten borde ha reagerat tidigare. Men det här kommer aldrig kunna ske igen, så enkelt är det, säger Ronnebro.

Nyheter24 har sökt Stureplansgruppens VD Vimal Kovac och marknadschef Johan Rydevärn.

Läs Nyheter24:s granskning av krogvakter i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela