- Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Både vakt och gäst ofta utsatt på krogen

NYHETER24 GRANSKAR. - Då drog han och hans kollega in mig i ett rum. Där fick jag ganska rejält med stryk. Sen sa de bokstavligen att det är ”ingen idé att du anmäler. För vi är två och du är bara en”.


Ordningsvakter

Ordningsvakter har befogenhet att:

1. Omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd ”inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan”. 

2. Avvisa eller avlägsna personer som genom ”sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna”. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakten omhänderta personen tillfälligt. Ordningsvakten ska i första hand försöka prata folk tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.

De senaste dagarna har Nyheter24 skrivit ett antal artiklar om krogvakter och verkligheten för såväl vakter som de gäster som ibland hamnar i konflikt med dem.

Ämnet är aktuellt inte minst med anledning av den konflikt på Sturecompagniet som lett till att såväl riksdagsmannen Erik Almqvist (sd) som ordningvakten på klubben blivit polisanmälda. Och även om det står klart att många råkat ordentligt illa ut efter att omotiverat ha angripits av våldsamma vakter, eller till och med misshandlats i utrymmen utan kamera och insyn, är det uppenbart attäven krogvakten har en tuff arbetsmiljö.

- Jag skulle själv inte vilja vara ordningsvakt, de är i en så utsatt position. Man har ofta samma arbetsplats och jobbar löpande på samma tider, och är till skillnad från den enskilde polisen lätt att hitta, säger Johan Andersson, sektionschef på polisens krogsektion i Stockholm, till Nyheter24 och fortsätter med att definiera vilka gäster som oftast orsakar problem:

- Den absolut värsta sorten är den så att säga "vanlige svenske mannen" som får i sig sprit och plötsligt bara har rättigheter.

En bild som delas av en anonym ordningsvakt vi kallar Martin, men som egentligen heter något annat, som Nyheter24 talat med.

- Att få höra att "jag kan ta reda på var du bor", "du kommer aldrig vakna i morgon", "jag ska döda dig din jävla fitta", med mera är inte ovanligt alls.

Martin berättar också om hur han och kollegorna regelbundet plockar knivar av bråkiga gäster som sedan grips.

- Vi bär inte tunga skyddsvästar som sliter på axlar och rygg för att det är häftigt, utan för att öka våra överlevnadschanser om det händer något hemskt. Klimatet i samhället blir hårdare och hårdare och vapen förekommer naturligtvis. Att någon som blir nekad i dörren hotar med att gå hem "och hämta bössan" är något vi får höra emellanåt.

 

"VI ÄR TVÅ - DU ÄR BARA EN"

Den andra delen är förstås de gäster som blir behandlade illa av ordningvakter – eller utsätts för regelrätta våldsbrott. Adam är 26 år och bor i Stockholm. Han berättar för Nyheter24 om hur han för några år sedan hade druckit för mycket på en krog i centrala Stockholm. När vakten vill kasta ut honom protesterar han muntligt varpå vakten omedelbart tar strypgrepp på Adam.

- Då frågade jag ”vad fan håller du på med?” och då drog han och hans kollega in mig i ett rum. Där fick jag ganska rejält med stryk. Sen sa de bokstavligen att det är ”ingen idé att du anmäler. För vi är två och du är bara en”.

Hade du några synliga skador efteråt?

- Jag hade blåtiror vid ögonen, strypmärken på halsen och blåmärken över kroppen.

Anmälde du då?

- Nej.

Hur förvånad blev du över det som hände?

- Jag blev faktiskt inte särskilt förvånad för jag har hört om många andra som hamnat i liknande situationer.

 

BÄTTRE NU ÄR FÖR TIO ÅR SEDAN

Johan Andersson vid polisens krogsektion säger att det alltid är svårt för polisen att veta vad som hänt när de anländer till krogen.

- Det är som att komma till en trafikolycka i efterhand, det går inte att bedöma på plats. Däremot gör man de ingripanden som krävs för att man ska kunna utreda.

Krogsektionen i Stockholm har etablerat en tät kontakt och ett nära samarbete med ordningsvakterna i Stockholm och Johan Andersson säger att känslan är att bråk mellan vakter och gäster har minskat. Dessutom har polisen och ordningsvakterna allt bättre kontakt.

- Det fungerar fantastiskt mycket bättre än det gjorde för tio år sedan, säger han till Nyheter24.

Ordningsvakten Martin, som berättar att han själv som vakt är inblandad i våldsamma ingripanden någon gång i månaden och närvarar vid tre till fyra rättegångar varje år, säger att han inte upplevt några ”uppenbara fall av grovt övervåld” men berättar om en episod där han sett en kollega gå över gränsen.

- När jag precis börjat arbeta som ordningsvakt så arbetade jag en kväll med en annan ordningsvakt som på rent jäkelskap omhändertog en lätt förståndshandikappad person för berusning. Personen var inte ens uppenbart berusad. Jag vägrade assistera. Vakten fick sparken.

 

ENTRÉVÄRDAR HAR ANDRA INTRESSEN

En annan grupp som ofta är i blåsväder, och lika ofta förväxlas med ordningsvakterna, är entrévärdar. Där är problemen i vissa fall andra och större, enligt Johan Andersson på polisens krogsektion.

- Entrévärdar jobbar enbart i krögarens eget intresse. De lyder inte under ordningvakten på något sätt och blir en frisatt elit, han rörs inte av polislagen. Där kan det uppstå en schism mellan vakter, som försöker göra ett seriöst jobb, och entrévärdar som jobbar i ekonomiska intressen.

Men Daniel, som jobbar som entrévärd, menar att samarbetet mellan ordningsvakter och entrévärdar fungerar bra. Han använder till exempel aldrig våld i tjänsten om han inte möts av våld och agerar på ordningsvaktens initiativ med stöd av nödvärnslagen, mot en extremt berusad eller narkotikapåverkad person.

Dessutom finns det en dialog mellan honom och ordningsvakterna och de är noga med att både stötta och rätta varandra samt diskutera om en kollega anser fel begåtts - och också i förväg när de är nära att gå för långt eller är "onödigt aggressiva".

- Om man själv inte orkar ta en diskussion ska man överlåta det åt en kollega.

Men de aggressiva gästerna slipper inte heller entrévärdarna undan.

- Det förekommer knivar, kanyler och skjutvapen så jag är ganska orolig för att få en kniv mot halsen. Jag har tidigare blivit knivhotad en gång i tjänsten och en gång som privatperson och jag blev lika rädd båda gångerna.

När gäster börjar bråka handlar det oftast om att de fått i sig för mycket alkohol eller är påverkade narkotika. Men också de ordningsvakter eller entrévärdar som gång efter annan hamnar i trubbel kan göra det kopplat till substanser de tagit, menar Johan Andersson, sektionschef på polisens krogsektion.

- En del ordningsvakter är ju väldigt storväxta och det är inte bara genetiskt utan de har fuskat sig dit med dopning. Och det vet vi ju vad det gör med humöret, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!