Tisdag 15 Jun
Stockholm

Almqvist polisanmäld igen - efter Nyheter24:s avslöjande

Nyheter24 avslöjade att Sverigedemokraten Erik Almqvist lagt ut personuppgifter på Facebook - den uthängde krogvakten polisanmälde honom efter avslöjandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Anmäld och anmält

Natten till söndagen gick Erik Almqvist med vänner till nattklubben Sturecompagniet. När de försökte ta sig vidare in på VIP-klubben V uppstod bråk.

Almqvist menar att det var uppenbart att vakten där störde sig på honom. Enligt vakten ska Almqvist ha nekats inträde. Då ska SD-politikern, tillsammans med sin flickvän ha knuffat ner vakten och sedan aggressivt slagit honom ett flertal gånger. Erik Almqvist hävdar att det var vakterna som gav sig på honom. Angreppet avstyrdes snabbt av två Säpo-vakter som var där för att skydda riksdagsledamoten. Enligt Stureplansgruppens marknadschef var det Säpo-killarna som släpade ut Almqvist, inte vakterna. SD-politikern är nu anmäld för våld mot tjänsteman. Han har i sin tur anmält Stureplansgruppens marknadschef för förtal, efter en intervju som denne gjorde med Svenska Dagbladet.

Därefter har Erik Almqvist blivit anmäld av vakten efter att han publicerade personuppgifter om honom på Facebook.

I slutet på september beslutade åklagaren att lägga ner utredningen.

STOCKHOLM. Det var i tisdags som Nyheter24 avslöjade att SD:s riksdagsledamot Erik Almqvist, 29, i hemlighet lagt ut känsliga personuppgifter på den dörrvakt som anmält honom - och som Almqvist motanmält - på Facebook.

Nu har Almqvist återigen polisanmälts - efter Nyheter24:s artikel. Denna gång gäller anmälan förtal alternativt förolämpning. Polisanmälan gjordes förra veckan.

Almqvist menade att han endast visat uppgifterna för sina vänner på Facebook. Vännerna kunde se fullständigt namn, personnummer och en kreditupplysning. Direkt hämtade från ett betalkonto på upplysningssajten Ratsit. Almqvist hade själv kommenterat bilden.

"SD-hatande vakt som helt omotiverat ger sig på gäster. Fint ekonomiskt track record av att ha drivit 3 företag som samtliga konkat, samt ha 11 betalningsanmärkningar på totalt 160 000 kronor".

Almqvist - som sitter i SD:s partistyrelse - menar att det endast var vännerna som kunde ta del av uppgifterna.

– Jag har bara lagt upp det här för ett begränsat antal vänner. Inte alla, säger Erik Almqvist, till Nyheter24.

"Hade kunnat skapa konto på Flashback"

Enligt Datainspektionen får man publicera uppgifter utan samtycke - sedan är frågan huruvida det kan anses kränkande eller inte.

– I vissa fall kan man få publicera kränkande uppgifter om det är ett journalistiskt ändamål. Det är lite mer tveksamt om det kan anses vara ett journalistiskt ändamål när man publicerar på Facebook, säger Datainspektionens jurist Jonas Agnvall till Nyheter24.

Men Erik Almqvist menar att han har lagen klar för sig.

– Hade jag velat hänga ut honom hade jag skapat ett konto på Flashback eller liknande. Det här har inte på något sätt varit öppet.

Varför valde du att lägga upp de här uppgifterna?

– Det har varit relevant. Jag måste få kunna diskutera det här med mina privata vänner på ett privat forum. Det är bara en handfull personer som tagit del av det här, säger Erik Almqvist, till Nyheter24 i tisdags.

Kommentera
Kopiera länk
Dela