1 av 2
- Foto: Kerstin Carlsson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Skolan ser ner på unga föräldrar

Ungdomsstyrelsen jobbar på att få unga föräldrar att stanna kvar i skolan. Med uppdrag från regeringen försöker de nu hitta lösningar på hur skolan kan bli bättre på att stötta föräldrar under 20 år.


6 000 föräldrar under 20 år

Utbildningsdepartementet, med biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni i spetsen har gett ungdomsstyrelsen i uppdrag att undersöka hur många unga föräldrar som inte fullföljer skolan.

I regeringsbeslutet står att läsa att det är fler unga kvinnor än män som skaffar barn före 20 års ålder. År 2010 fanns det omkring 6 000 föräldrar i åldrarna 12 till 20 år i Sverige. Av dem var 4 700 unga kvinnor. Varje år föds omkring 1 300 barn av en mamma som är under 20 år gammal.

Ungdomsstyrelsen får 1 800 000 kronor för att genomföra uppdraget.

Unga som får barn fullföljer sällan sina utbildningar. Ungdomsstyrelsen menar att föräldrar under 20 år inte får tillräcklig uppbackning från skolan. Avhoppen leder ofta till att många får ekonomiska problem.

– Unga föräldrar lever under sämst ekonomisk standard i samhället, och utan fullföljda sina studier så har de sämre möjligheter att kunna etablera sig på arbetsmarknaden, säger Maria Nyman, projektledare på ungdomsstyrelsen, till Nyheter24.

Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att undersöka hur många föräldrar under 20 år som hoppar av skolan. Samt vad skolan kan göra för att stimulera föräldrarna att fullfölja utbildningen.

Skolan ger kalla handen

– Många unga föräldrar upplever att skolan vänder dem ryggen när de får barn. Ungefär som att "nu har du klantat till det - nu får du klara dig själv", säger Maria Nyman, och fortsätter:

– Så ska det ju inte vara. Vi kommer med det här uppdraget jobba för att hitta lösningar på hur skolan kan bli bättre på att hjälpa unga föräldrar och få dem att fullfölja sin utbildning, säger hon till Nyheter24.

Ungdomsstyrelsen kommer tillsammans med skolstyrelsen och socialstyrelsen att ta fram ett stödmaterial. Materialet ska vara klart senast 30 december 2011.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!