Vansinnesdåd med bil

Nattens vansinnesdåd i Solna centrum är bara en händelse i raden av liknande dåd.


* Tolv personer skadades när en 16-årig pojke den 25 oktober förra året körde in i en folksamling vid en busskur i Västerås. Pojken hade utan lov lånat bilen av en bekant. Pojken står nu åtalad för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och olovlig körning.

* Den 7 november 2007 omkom två män efter att de blivit överkörda vid ett övergångsställe vid Stureplan i centrala Stockholm. I bilen satt två män, 21 och 22 år gamla som efteråt lämnade platsen springande. Först misstänkte polisen att det rörde sig om en hämndaktion efter ett bråk - senare framkom det att det rörde sig om en tragisk olycka.

Den 20-åriga mannen fälldes senare för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycka. Domen blev tre års fängelse.

* Den 31 maj 2003, körde en psykiskt sjuk man i hög hastighet in på gågatan Västerlånggatan i Gamla stan, Stockholm. 28 personer skadades och två personer dödades vid dådet. Den psykiskt sjuke 50-åringen hävdade vid rättegången att han var oskyldig och att någon fjärrstyrt bilen.

50-åringen påstod att han kört i långsam fart på en angränsande gata i Gamla stan när han plötsligt såg en man som tidigare förföljt honom. Mannen plockade enligt 50-åringen fram en fjärrkontroll varpå 50-åringen uppgav att han tappade kontroll över bilen som i hög hastighet svängde in på Västerlånggatan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.

S: Sätt stopp för nya friskolor

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.