Onsdag 22 Sep
Stockholm

Ministerförvirring om Afrika efter Bildts uttalande

Osäkerhet kring vem som verkligen fungerar som utrikesminister i världsdelen där Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De senaste dagarna har det kommit fram att Martin Schibbye och Johan Persson, de svenska journalister som sitter fängslade i Etiopien, var på plats i landet för att granska Lundin Petroleum, där Carl Bildt satt i styrelsen tills han blev utrikesminister. Något som lett till att Bildt kritiserats från flera håll – dels för att det kan finnas en intressekonflikt för Bildt och dels för att han inte velat kommentera uppgifterna.

- Utrikesministern väljer att inte uttala sig för att det är en känslig konsulär fråga som kan försvåra processen för de åtalade journalisterna, sa Bildt pressekreterare Anna Charlotta Johansson till Metro på tisdagen.

Bildt har dock tidigare i september bloggat om sin utrikesministerroll i Afrika och skrivit att han inte haft tilläckligt med tid till kontakterna men påpekat att detta inte är något jätteproblem eftersom andra rycker in. "Gunilla Carlsson fungerar ju de facto som utrikesminister för denna del av världen", skriver Bildt i bloggen.

Ett uttalande som fick vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde att reagera.

- Det är märkligt att som utrikesminister säga att hela den här världsdelen är jag inte ansvarig för, sa han till Nyheter24 på tisdagen.

Gunilla Carlsson menar dock att hon inte alls tagit över Bildts uppgifter som utrikesminister för vare sig Etiopien eller någon annan del av Afrika.

- Afrika utgör en stor del av biståndsministerns arbete så som världen ser ut i dag men vad gäller att hon tagit över några arbetsuppgifter formellt. Nej, det är Carl Bildt som är utrikesminister, säger Carlssons pressekreterare Evin Khaffaf till Nyheter24.

Så Gunilla Carlsson har inte tagit över några av Bildts arbetsuppgifter vad gäller Afrika?

- Gunilla är biståndsminister och har inte tagit över några arbetsuppgifter i den meningen som en utrikesminister har.

Om detta gör från eller till för Schibbye och Persson återstår alltså att se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela