1 av 2
- Foto: Faksimil Bonnier Carlsen
2 av 2
- Foto: Lars Hedelin / SCANPIX

Nytt rasistbråk om Tintin i Kongo

Uppgifter om att Belgien kan komma att stoppa spridningen av "Tintin i Kongo" tas emot som en självklarhet hos Afrosvenskarnas Riksförbund.


Tintin i Kongo

Seriealbumet är skrivet och illustrerat av belgaren Hergé. Albumet gavs ut för första gången år 1931.

Serien handlar om när Tintin åker till Kongo och umgås med afrikaner, tampas med vilda djur och hamnar i konflikt med banditen Tom. Tintin beskrivs som en hjälte som avgudas av kongolerserna. När Tintin ger en sjuk man medicin tror folket att Tintin är en ande med övernaturliga krafter.

Det är inte första gången som "Tintin i Kongo" anklagas för att vara rasistisk. I november 2010 stämdes förlaget i Belgien av kongofödde belgaren Bienvenu Mbutu.

Seriealbumet "Tintin i Kongo" har hamnat i blåsväder gång på gång för de rasistiska skildringarna i serien. Så sent som 2007 anmäldes "Tintin i Kongo" till JK, dock utan resultat. Men nu blossar bråket upp på nytt.

Det sedan Tintins hemland Belgien kan komma att sluta att trycka serien. Om så blir fallet kommer även Sverige bli tvungna att stoppa spridningen, skriver SVT.

När "Tintin i Kongo" anmäldes senast stod en svenskkongoles och Afrosvenskarnas riksförbund bakom.

– Vår JK-anmälan avfärdades. Det var preskriberat för att det gått för lång tid sedan publiceringen, säger Kitimbwa Sabuni på Afrosvenskarnas riksförbund, till Nyheter24. Han menar att stämningen ändå gjorde viss skillnad:

– En del bibliotek hade ju det goda omdömet att ta bort seriealbumet från hyllorna.

Afrosvenskarna ser det som en självklarhet att "Tintin i Kongo" borde stoppas, både i Belgien och i Sverige. Kitimbwa Sabuni menar att man i Sverige är dåliga på att erkänna rasismen mot svarta.

– Det där är ett generellt problem i Sverige. I resten av världen erkänner man att det finns ett problem inom bland annat litteraturen. Då plockar man bort den, men i Sverige vill man inte erkänna att rasismen finns, säger Sabuni.

Blundar för rasismen mot svarta

Sabuni menar att Sverige är sämre på att erkänna rasismen mot svarta i jämförelse med till exempel antisemitism.

– Om man drar paralleller till judar så är det en tydlig skillnad. Det finns gott om litteratur från 1920- och 40-talet som reflekterar den tidens rådande rasistiska syn på judar, men det finns ingen som skulle komma på tanken att återutge de böckerna i dag. Det beror på att Sverige gjort upp med sin antisemitism men inte med rasismen mot svarta, säger Kitimbwa Sabuni till Nyheter24.

Huruvida Belgien bestämmer sig för att stoppa spridningen av "Tintin i Kongo" är dock fortfarande inte helt klart, uppger SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!