Måndag 27 Sep
Stockholm

Kommunpamp stoppade ökända MC-klubbens etablering

Mongols MC finns sedan starten i maj på flera orter i Sverige.
1 av 2
Mongols MC finns sedan starten i maj på flera orter i Sverige. Foto: Mongols MC
Mongols försökte att etablera sig i Leksvik men borgmästaren satte stopp för husplanerna.
2 av 2
Mongols försökte att etablera sig i Leksvik men borgmästaren satte stopp för husplanerna. Foto: Mongols MC

Kommunen snuvade Mongols MC på klubblokal. Nu anklagar fastighetsägaren Harald Bergman och Mongols MC:s president Jonas Bergdahl kommunen för att använda maffiametoder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mongols MC

Kallas i bland för "Mongol Nation" eller Mongol Brotherhood". Startades 1969 i Kalifornien av Vietnamveteraner som inte kom in i Hells Angels. I dag finns de representerade i USA, Tyskland, Italien, Österrike. Mexico, Sverige och Norge.

Mongols betraktas i dag av amerikanska myndigheter som en kriminell motorcykelklubb.

LEKSVIK. Mitt framför näsan på det beryktade motorcykelgänget Mongols MC gick Leksviks kommun in och köpte upp den tilltänkta klubblokalen.

Som Nyheter24 rapporterade för en månad sedan försökte Mongols med president Jonas Bergdahl i spetsen köpa upp en 400 kvadratmeter stor klubblokal. Men när kommunens styrelseordförande Einar Strøm fick reda på planerna gjorde han allt i sin makt för att stoppa det. Och nu har han lyckats.

- Detta har pågått i fem veckor nu, så nu är vi glada över att detta är över, säger Einar Strøm, till NRK.

Men Jonas Bergdahl är inte lika glad över att kommunen stoppade köpet.

– Jag vet ju allt som ligger bakom kulisserna och jag förstår varför familjen Bergman säljer till kommunen efter att kommunen använt rena maffiametoder rent ut sagt, säger Jonas Bergdahl till Nyheter24.

Vad tycker du om kommunens agerande?

– De har ju bedrivit en sorts utpressningshistoria mot familjen Bergman och bland annat sagt saker som att om vi köper den ena fastigheten så kommer de att göra den andra fastigheten värdelös, säger Bergdahl.

Harald Bergman, ägare till fastigheten, anser även han att kommunen använt maffiametoder och menar att både Mongols MC och han själv blivit utsatta.

– Vi hade satt ett pris med hjälp av mäklare och fick en spekulant (Mongols MC) som bjöd det priset vi hade satt. Sedan har kommunen gått ut och pressat ner priset. Vi känner oss inträngda i ett hörn och vet inte var vi ska ta vägen, säger Harald Bergman till Nyheter24.

Bergman har även fått besök av norsk polis som undrat om han använder Mongols MC för att pressa upp priset. Något som Bergman helt avfärdar. Nu säljs fastigheten till kommunen för ett mycket lägre pris än Bergman ville ha.  Men än kan inte kommunen med Einar Strøm i spetsen jubla över att Mongols MC är borta från orten.

– Nej, vi har skaffat en annan lokal i Tröndelagstrakten och nu håller vi på och ska hyra en lokal i Leksvik. Jag vill inte gå in på exakt var de ligger, säger Jonas Bergdahl.

Så kommunen blir inte av med er?

– Tvärtom. Mongols är här för att stanna, både i Sverige och i Norge, avslutar Bergdahl till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela