Torsdag 16 Sep
Stockholm

Miljöministern om fabriksutsläppen: "Detta måste tas på stort allvar"

Andreas Carlgren sätter ned foten efter uppgifter om att svenska ståljätten Outokumpus fabriksutsläpp kan ligga bakom att svenska barn missbildas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som Nyheter24 tidigare skrivit kan fem barn i Haparanda ha fötts med missbildningar på grund av utsläpp från Outokumpu.

– Så länge myndigheterna tillåter de här ämnena innebär det också att de inte bara är medvetna om riskerna - utan också räknar med en viss mängd olycksfall, säger miljöforskaren Gunnar Lindgren till Nyheter24 då.

Nu agerar miljöminister Andreas Carlgren i utsläppsfrågan och kräver att miljön och människors hälsa säkras. Carlgren har reagerat kraftigt på uppgifterna om de farliga utsläppen och vill nu sätta in åtgärder.

– Jag tycker att det är oroande uppgifter som kommer fram och jag tar detta på mycket stort allvar, vi måste samla kunskapen och vidta åtgärder, säger Andreas Carlgren till NSD.

Även delar av Finland riskerar att drabbas av utsläppen och landets miljöminister är kontaktad. Nu ska en samlad bild av utsläppen, konsekvenser och expertuttalanden tas fram. Även hälsoundersökningar kan komma att utföras.

– Jag utesluter inte någonting i det här läget, detta måste tas på allvar. Vi måste säkra miljön och människors hälsa, säger Carlgren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela