- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Miljöministern om fabriksutsläppen: "Detta måste tas på stort allvar"

Andreas Carlgren sätter ned foten efter uppgifter om att svenska ståljätten Outokumpus fabriksutsläpp kan ligga bakom att svenska barn missbildas.


Som Nyheter24 tidigare skrivit kan fem barn i Haparanda ha fötts med missbildningar på grund av utsläpp från Outokumpu.

– Så länge myndigheterna tillåter de här ämnena innebär det också att de inte bara är medvetna om riskerna - utan också räknar med en viss mängd olycksfall, säger miljöforskaren Gunnar Lindgren till Nyheter24 då.

Nu agerar miljöminister Andreas Carlgren i utsläppsfrågan och kräver att miljön och människors hälsa säkras. Carlgren har reagerat kraftigt på uppgifterna om de farliga utsläppen och vill nu sätta in åtgärder.

– Jag tycker att det är oroande uppgifter som kommer fram och jag tar detta på mycket stort allvar, vi måste samla kunskapen och vidta åtgärder, säger Andreas Carlgren till NSD.

Även delar av Finland riskerar att drabbas av utsläppen och landets miljöminister är kontaktad. Nu ska en samlad bild av utsläppen, konsekvenser och expertuttalanden tas fram. Även hälsoundersökningar kan komma att utföras.

– Jag utesluter inte någonting i det här läget, detta måste tas på allvar. Vi måste säkra miljön och människors hälsa, säger Carlgren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.