1 av 6
En förpackning överraskande viktig för vissa.
2 av 6
En förpackning överraskande viktig för vissa.
På bilden saknas trummisen Bill Berry som lämnade gruppen för sex album sedan.
3 av 6
På bilden saknas trummisen Bill Berry som lämnade gruppen för sex album sedan. - Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/Scanpix
Ullenhag.
4 av 6
Ullenhag. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Jamey Rodemeyer.
5 av 6
Jamey Rodemeyer.
6 av 6
- Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix

Veckans inne- och utelista

VECKA 38: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 38:

INNE

1. Mark Zuckerberg

Ja, det är omöjligt att inte bli imponerad, förtjust och fylld av förväntan när Mark Zuckerberg nu lanserar sin omfattande utveckling av Facebook som vare sig vi vill det eller inte innebär att greppet om användarna blir starkare än någonsin. Genom att knyta upp tunga partners som Spotify, Netflix och en rad andra gör sig Facebook inte riktigt till hela internets utgångspunkt men bra nära. Man kan säga att om datorn vore ditt hem håller Facebook på att bli den teven i det hemmet. Den självklara samlingspunkten, på gott och ont.

2. Jamey Rodemeyer

14-årige Jamey Rodemeyer tog sitt liv för att mobbarnas hat mot honom som homosexuell blev för mycket. Men det är inte det i sig som gör honom inne utan det faktum att han kämpade, trots att han själv var så utsatt, stenhårt för att ge andra rädda och osäkra unga homosexuella unga tro på framtiden genom It gets better-projektet. Rodemeyer blir förhoppningsvis ihågkommen för just det snarare än för att hatet till slut tog kål på honom.

3. Meral Tasbas

- VAD SA DU? Dejtar Meral John Cusack? NEJ. Du skojar!

Ungefär så har det låtit sedan vi fick nys om att Hollywoodgiganten och den före detta Baren-stjärnan numera praktiskt taget är ett par. Det är chockartat - men rätt coolt. Meral känns allt mer inne.

4. James Gillies

Gillies är "bara" talesperson men får stå på listan som representant för de forskare som i Cernlaboratoriet knäckt Einsteins teorier genom att klocka partiklar i hastigheter snabbare än ljusets. Betyder detta att vi kan börja skicka meddelanden tillbaka i tiden? Och varför har vi inte redan gjort det i så fall? Beror det på att världen har gått under innan vi hinner utveckla tekniken? Frågorna är många och ofta dumma. Men inne, det är dem, alldeles klart.

5. Fazer

Att godistillverkaren Fazer haft flera mer eller mindre olämpliga rasstereotyper på sina godisförpackningar är inte så konstigt, det är tyvärr ett arv från en annan, lite obehagligare, tid. Att de nu ändrar sig när de uppmärksammas på det är väl utmärkt. Frågan är bara varför det upprör så?

UTE

1. Michael Stipe

R.E.M. har gjort oerhört många bra låtar under lång tid. De är ett av de största och mest närvarande banden under de senaste typ 30 åren. Men när de nu lägger av och sångaren Michael Stipe förekommer på någon vrålsunkig halvnakenfilm inser man hur lite man kommer att sakna dem, hur hopplöst ute de är.

2. Erik Ullenhag

Föreslår att socialbidrag ska kräva motprestation, och det är (minst) tredje gången Folkpartiet lägger samma förslag på sex år. Det blir aldrig av men ökar kanske föraktet för socialbidragstagare lite varje gång. Gör så att de, som har en fruktansvärt tuff ekonomisk prövning dagligen, får lite mer skuld, lite mer förakt från omvärlden. Ullenhag hänvisar inte till forskning som visar att detta skulle leda till att fler får jobb eller så. Han bara vill testa. I själva verket är socialbidrag som kräver att man motpresterar bara uselt betalda jobb utan rättigheter eller möjligheter till befordran, semester eller löneförhandlingar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.