Söndag 26 Sep
Stockholm

Nu hånas Petzäll på Facebook

Petzäll till höger med resten av SD-ledningen.
Petzäll till höger med resten av SD-ledningen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

SD-experten Annika Hamrud: "Att angripa en person för att få återfall i sin sjukdom kan av många uppfattas som osmakligt."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vem är Annika Hamrud?

Frilansjournalist som i höstas släppte boken "Svensk, svenskare..." tillsammans med Elisabet Qvarford, en bok om Sverigedemokraternas valrörelse 2010.

STOCKHOLM. 23-årige William Petzälls avhopp från Sverigedemokraterna har chockat SD-ledningen - som nu agerar med full kraft.

Först stängdes Petzälls mejlkonto av. SD-ledamoten Erik Almqvist hävdar sedan - i en intervju med Nyheter24 - att Petzäll försökt pressa partiet på pengar för att hoppa av riksdagen.

Nu attackeras och hånas Petzäll öppet på Facebook sedan SD-gruppledaren i riksdagen tillika partisekreteraren, Björn Söder, länkat SD:s officiella pressmeddelande på sin vägg. En person skriver så här om avhoppet:

"Ingen större förändring. Willjam kommer garanterat att fortsätta gå på SD linje när de ska votera i rikstagen. Enda skillnaden är att om Willjam hittas i rännstenen utanför Stureplan så är det den politiske vilden och inte SD-representanten de hittar."

En berusad Petzäll omhändertogs i februari av polisen i sitt hem och tog då en politisk timeout och lade sig på ett behandlingshem. SD-experten Annika Hamrud förvånas över den hätska tonen mot Petzäll som sägs ha lämnat ett behandlingshem för sitt drog- och alkoholberoende under måndagen.

- Frågan är hur detta komma att tas emot av väljarna och de partiaktiva. Nu vill ledningen svartmåla honom - men att angripa en person för att få återfall i sin sjukdom kan av många uppfattas som osmakligt, säger hon och fortsätter:

- Att man får ett återfall brukar anses som en del i tillfrisknandeprocessen. Men Almqvist framställer honom som att det är han som misskött sig och kanske då till och med "utpressat partiet".

"Inte bra för någon part"

Situationen visar sprickor inom SD, något som inte är bra för någon part menar Hamrud.

- Det hela känns otroligt tragiskt. Men kanske ännu mer, väldigt oprofessionellt från alla sidor.

Petzäll har sagt sig vilja fortsätta jobba i riksdagen, som en politisk vilde.

– För att föra fram min hjärtefråga och öka kunskapen om sjukdomen. Få till mer konkreta åtgärder för att hjälpa unga alkoholister och narkomaner, säger Petzäll till Expressen.

Hamrud tror på en sån framtid för Petzäll som hon beskriver som "duktig".

– Petzäll har varit väldigt duktig i riksdagen. Finns flera stycken som verkligen inte gör någonting. Han är en mycket duktig och påläst debattör.

"Det är ett svek"

Sverigedemokraterna hoppas dock att Petzäll ska slänga in handduken och slopa sina riksdagsplaner.

"Sverigedemokraterna beklagar att William Petzäll nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet. Vi har en fortsatt förhoppning om att han ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och istället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem.", skriver partiet i ett pressmeddelande under måndagen.

SD:s partisekreterare Linus Bylund tar avhoppet personligt.

– Personligen är jag bestört och ledsen. Jag såg honom som en lillebror, säger han till Nyheter24.

– Det är ett svek. Williams gärning har varit kantad av svek ändå sedan i våras, säger han till DN.

Nu hoppas han att Petzäll lyssnar på partiet.

– Vi kan inte göra mycket annat än att påminna honom om att han har lovat – i radio och tv och öga mot öga till 19 partikamrater – att avsäga sig uppdraget om han fortsätter sitt narkotikamissbruk. Eller om han ens tar en enda öl, säger han till DN.

– Det är viktigt att han gör som han har lovat. Vi förväntar oss det och hundratusentals väljare förväntar sig det, säger Bylund till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela