Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lagändring bakom stängningen av Fredens Skola

- 29/09/2011, 19:22 -

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Under 2012 skärps reglerna ytterligare. "Det här var en skola som inte kunde garantera barnens trygghet och säkerhet, en fullständigt ohållbar situation."

I Göteborg har nystartade friskolan Fredens Skola stängts igen av Skolinspektionen. Orsaken är att friskolan har så många och så allvarliga brister att verksamheten stoppas med omedelbar verkan. Bland annat har det rört sig om en miljö som "i hög grad präglats av kränkningar som rör både elever och personal. Rektorn anser sig inte längre kunna ta ansvar för att ingen elev kommer till skada. Miljön framstår som hälsofarlig för eleverna såväl psykosocialt som fysiskt", enligt Skolinspektionen.

Dessutom får eleverna inte den utbildning de har lagliga rätt till, berättar Göteborgs-Posten.

Men Gunilla Abréu, avdelningschef för Skolinspektionen i Göteborg, säger att det inte går att dra slutsatsen att bolaget Wissam Utbildning AB, som startade skolan, är en oseriös aktör.

- Nej, det har jag ingen aning om men man kan se att skolan man tänkt starta har man inte lyckats få till. Man har inte varit igång i fyra veckor ens men det här var en skola som inte kunde garantera barnens trygghet och säkerhet. Det var en fullständigt ohållbar situation, säger hon till Nyheter24.

Att man kunde stänga ner skolan med omedelbar verkan är en konsekvens av en lagändring som trädde i kraft i somras och fallet är det första där en skola bommas igen omedelbart efter Skolinspektionens besök.

Ännu en skärpning, som genomförs 2012, innebär att Fredens Skola kanske aldrig ens hade fått öppna om de hade försökt nästa år.

- Vi har infört en ny åtgärd från hösten 2012, en etableringskontroll som innebär att under tiden mellan beslut och att man faktiskt startar gör vi en etableringskontroll att man har allt på plats som man sagt att man ska ha, säger Gunilla Abréu och fortsätter:

- Hade vi haft den åtgärden innan denna skolstart hade det aldrig hänt.

Kommer Wissam Utbildning AB hindras från att starta nya friskolor?

- Den här huvudmannen får ansöka om de vill starta en skola igen och då görs en prövning där vi såklart tittar på det här och tar hänsyn till den här historien.