Torsdag 20 Jan
Stockholm

JO kritisk till att anstalt avbröt fånges sexakt

Västerviksanstalten får kritik av JO sedan personal klampat in mitt under en fånges sexakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En av de intagna på Västerviksanstalten hade sex med sin flickvän i ett besöksrum när personal avbröt paret. Anledningen var att parets fem månader gamla bebis befann sig i besöksrummet och personalen fann det olämpligt. Nu får anstalten kritik av JO.

JO är kritisk till att personalen gick in och avbröt sexakten. JO är även tveksam till Kriminalvårdens policy om att sexuellt umgänge inte får förekomma när barn är närvarande, och anser att informationen om policyn borde ha spritts till fången i förväg.

Åsa Lindberg, kriminalvårdschef på anstalten, vill inte uttala sig om JO:s kritik innan hon läst den, men kommenterar själva händelsen så här:

– Vad vi gjorde var att vi avbröt. Vi sa att "vi tycker det är ytterst olämpligt att ni har en sexakt när det lilla barnet är i samma rum", säger Åsa Lindberg till Nyheter24.

Lindberg pekar på att anstalten har ansvar för barnperspektivet och menar att det är svårt att avgöra vid vilken ålder ett barn far illa av att föräldrarna har sex i samma rum. Lindberg håller dock med JO om att information om anstaltens barnpolicy borde ha delgivits fången i förväg.

– Men samtidigt tycker jag att om man har så små barn med sig får man ta hänsyn till en sådan sak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela