- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

JO kritisk till att anstalt avbröt fånges sexakt

Västerviksanstalten får kritik av JO sedan personal klampat in mitt under en fånges sexakt.


En av de intagna på Västerviksanstalten hade sex med sin flickvän i ett besöksrum när personal avbröt paret. Anledningen var att parets fem månader gamla bebis befann sig i besöksrummet och personalen fann det olämpligt. Nu får anstalten kritik av JO.

JO är kritisk till att personalen gick in och avbröt sexakten. JO är även tveksam till Kriminalvårdens policy om att sexuellt umgänge inte får förekomma när barn är närvarande, och anser att informationen om policyn borde ha spritts till fången i förväg.

Åsa Lindberg, kriminalvårdschef på anstalten, vill inte uttala sig om JO:s kritik innan hon läst den, men kommenterar själva händelsen så här:

– Vad vi gjorde var att vi avbröt. Vi sa att "vi tycker det är ytterst olämpligt att ni har en sexakt när det lilla barnet är i samma rum", säger Åsa Lindberg till Nyheter24.

Lindberg pekar på att anstalten har ansvar för barnperspektivet och menar att det är svårt att avgöra vid vilken ålder ett barn far illa av att föräldrarna har sex i samma rum. Lindberg håller dock med JO om att information om anstaltens barnpolicy borde ha delgivits fången i förväg.

– Men samtidigt tycker jag att om man har så små barn med sig får man ta hänsyn till en sådan sak.

/
JO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.