En kriminalvårdare får fem dagars löneavdrag efter rasistiska uttalanden mot en kollega.
En kriminalvårdare får fem dagars löneavdrag efter rasistiska uttalanden mot en kollega. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Rasistisk kriminalvårdare får löneavdrag

En kriminalvårdare på anstalten i Täby får fem dagars löneavdrag efter upprepade kränkningar av en muslimsk kollega.


STOCKHOLM/TÄBY. En kriminalvårdare på anstalten i Täby får fem dagars löneavdrag efter att upprepade gånger ha kränkt en muslimsk kollega.

Den muslimske kriminalvårdaren anmälde till arbetsgivaren att en kollega vid ett flertal tillfällen talat nedsättande om muslimer och islam. Anmälaren uppfattade uttalandena som nedsättande, kränkande och diskriminerande.

– Vi ser allvarligt på såna här saker och jag anmälde det till regionchefen så fort jag fick reda på det. Nu har vi tack och lov sluppit fler incidenter och jag har inte fått information från någon om att det skulle ha hänt igen, säger Fredrik Thunberg, kriminalvårdschef på Täbyanstalten, till Nyheter24.

Kränkningarna ska ha pågått under två-tre månader i våras.

"Kommer självklart anmäla om det händer igen"

Regionchefen valde å sin sida att skicka ärendet vidare till personalansvarsnämnden, som utrett fallet. I utredningen har det framkommit uppgifter på att mannen, som varit anställd inom kriminalvården i över 20 år, gjort ett flertal rasistiska uttalanden.

Nu ska det ha upphört men om det händer igen kommer det återigen anmälas. Kriminalvårdschefen kan dock inte "straffa" den anställde själv utan måste rapportera till sin regionchef som sedan kan skicka ärendet vidare.

– Om jag upptäcker något liknande igen tänker jag självklart anmäla det, säger Thunberg.

Nära att fallet ledde till åtal

Minst två arbetskollegor ska ha styrkt att kriminalvårdaren, som nekar till anklagelserna, uttalat sig nedlåtande om invandrare, muslimer och islam. Enligt kriminalvårdschefen handlar det dock bara om en kränkt person.

– I det här fallet har det bara varit en person som kränkts och en person som fällt kommentarerna, säger Fredrik Thunberg.

Ansvarsnämnden var nära att åtalsanmäla men lät bli av den anledning att brottet ändå inte förväntas leda till annat än böter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!