Kungen och drottningen inspekterar platsen för ett scoutläger 2009.
1 av 3
Kungen och drottningen inspekterar platsen för ett scoutläger 2009. - Foto: Magnus Johansson / Scanpix
2 av 3
- Foto: SCANPIX
På fredagen delade kung Carl XVI Gustaf ut priset Bronsvargen till saudiske Kung Abdullah.
3 av 3
På fredagen delade kung Carl XVI Gustaf ut priset Bronsvargen till saudiske Kung Abdullah. - Foto: SCANPIX

Efter kungens pris: Diktatorn "stöttar freds- och demokratiarbete"

Svenska scoutrådet försvarar priset till saudiske kung Abdullah som delades ut av Carl XVI Gustaf.


Piskrapp, tortyr och dödsstraff

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International har regimen i Saudiarabien bland annat rutinmässigt utdelat piskrapp som straff för mindre brott.

Det finns också det som tyder på att flera dödsfall i fängelset berott på tortyr men hemlighetsmakeriet är stort. Säkerhetsstyrkor ska ha gripit ett hundratal människor ifjol utan att någon fått veta varför och det råder stor ovisshet om tusentals arresteringar från tidigare år.

Kvinnor har väldigt få rättigheter även om Kung Abdullah nu gett dem en viss rösträtt.

Amnesty rapporterar att minst 27 människor dömdes till döden i Saudiarabien 2010.

STOCKHOLM. Kritiken lät inte vänta på sig när beskedet kom att kungen, i sin roll som hedersordförande i World Scout Foundation, delat ut ett pris till Saudiarabiens diktator, kung Abdullah.

Nu försvarar Svenska scoutrådet att priset delades ut till den saudiske diktatorn.

– Anledningen till att världsscoutrörelsen beslutade att ge bemärkelsen till Kung Abdullah var för att man tycker att han på ett förtjänstfullt sätt har stöttat freds- och demokratiarbete inom ramen för projektet ”Messengers of peace”, säger kommunikationschef Anna Wickman till Dagens Arena.

Hon påpekar dock att det är olyckligt att de båda kungarnas roller blandats ihop och att kungen var där som hedersordförande samt att Abdullah fick priset för sitt engagemang inom just scoutrörelsen.

I engagemanget ingår inte minst att den saudiske kungen bland annat donerar pengar till "Messengers of peace".

Får han priset för att han ger er pengar?

– En del beror på att han tillför ekonomiska medel som möjliggör de här projekten. Men också för att han spridit scouting, inte minst i arabvärlden, säger Wickman.

Kommunikationschefen förstår dock att många ställer sig frågande till varför den saudiske diktatorn tilldelats den så kallade Bronsvargen.

– Jag kan förstå att det kan se konstigt ut i omvärldens ögon. Men det är viktigt att belysa det arbete kung Abdullah gör för scouterna. Han får priset eftersom han har ett engagemang för scoutrörelsen och för att han stöttat freds- och demokratiarbetet inom det här projektet, säger Anna Wickman till Dagens Arena.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.