Bildt menar att hans tidigare uppdrag för Lundin Petroleum inte har något med Etiopiensvenskarna att göra.
Bildt menar att hans tidigare uppdrag för Lundin Petroleum inte har något med Etiopiensvenskarna att göra. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Bildt: Lundin Petroleum har inget med saken att göra

Miljöpartiet hävdar att det hade varit bättre om Reinfeldt skött ärendet med Etiopiensvenskarna istället för Bildt.


Bildts intressekonflikt

Lundin Petroleum är ett internationellt företag som jobbar med produktion av olja och naturgas. Bland tidigare styrelsemedlemmar finns utrikesminister Carl Bildt.

År 2010 kom frilansjournalisten Kersin Lundell ut med boken Affärer i blod och olja: Lundin Petroleum i Afrika. Där menar Lagrell att företaget är medskyldiga till flertalet brott mot mänskliga rättigheter, som dödsskjutningar och att bränna ner byar.

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var på plats för att granska företaget innan de greps och fängslades.

Miljöpartiet är kritiska till Bildts inblandning i fallet Etiopiensvenskarna. Ett flertal miljöpartister skriver i en motion att det hade varit bättre om Fredrik Reinfeldt hanterat ärendet istället för Carl Bildt.

Partiet hänvisar till Bildts tidigare uppdrag för oljebolaget Lundin Petroleum. Samma bolag som de svenska journalisterna var på plats för att granska.

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat Bildts tydliga intressekonflikt. Han har mött skarp kritik från flera håll för sitt närmaste ickeagerande i fallet med Etiopiensvenskarna.

"Har inget med saken att göra"

Vid en pressträff tillbakavisade Bildt anklagelserna från Miljöpartiet om Lundin Petroleum.

– Det har inget med saken att göra, dom har inte förklarat hur de ska ha det heller. Vi ägnar oss åt att hjälpa enskilda människor. Det hjälper inte att försöka göra partipolitik av detta på hemmaplan, säger han till SR Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.