Erik Almqvist till vänster tillsammans Mattias Karlsson.
1 av 3
Erik Almqvist till vänster tillsammans Mattias Karlsson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Laila Durán älskar folkdräkter och är förbannad på Sverigedemokraterna.
2 av 3
Laila Durán älskar folkdräkter och är förbannad på Sverigedemokraterna. - Foto: Laila Durán
Laila Durán har arbetat med boken i ett och ett halvt år.
3 av 3
Laila Durán har arbetat med boken i ett och ett halvt år. - Foto: Laila Durán

Sverigedemokratisk porr - "Jag är såld"

– Det här ett jävla övertramp, säger fotografen Laila Durán.


Boken har kallats för "Porr för Sverigedemokraterna". Det handlar om fotografen Laila Duráns ”Scandinavian folk­lore” som släpptes i våras och blev en succé direkt. Och de som har öppnat den färgglada boken har garanterat inte lämnats den oberörd.

– Jag är såld, skriver den framträdande sverigedemokraten Christian Westling, och länkar på Facebook till en bild med rubriken "Sverigedemokratisk Porr".

SD-toppen Mattias Karlsson verkar också gilla boken och länkar till den på sin facebooksida.

"Är det där den "sverigedemokratiska porren" jag hört talas om?", kommenterar den kontroversielle sverigedemokraten och "Breivik-bloggaren" Erik Hellsborn.

– Japp, svarar riksdagsledamoten Mattias Karlsson.

– Njutbart, konstaterar Runar Filper, Distriktsordförande Sverigedemokraterna Värmlands län.

Uttrycket myntades först i Gefle Dagblad.

– Porr för Sverigedemokrater, sa en av mina vänner och sköt den ifrån sig med en äcklad min. – Äntligen! utropade en annan och skyndade iväg för att handla ett eget exemplar, inleder kulturredaktören Gunilla Kindstrand, sin text med.

"Har inget med SD att göra"

Fotografen Laila Durán som ligger bakom boken blir förbannad över uttrycket. Hon säger till Nyheter24 att hon ville göra något roligt efter att hon besegrat en cancersjukdom och bestämde sig för att göra de hon älskar allra mest - foto och folkdräkter. Med sina egna besparingar finansierade hon boken - som tog ett och ett halvt år att färdigställa - helt själv.

– De gör det här till politik. Det har ingenting med Sverigedemokraterna att göra. Jag blir skitförbannad. Det är ett jävla övertramp, säger Laila Durán, till Nyheter24.

Gunilla Kindstrand på Gefle Dagblad menar att boken väcker massor av känslor.

– Jag tror att Sverigedemokraterna hade hittat fram till den här boken ändå utan att jag skrev om den. Jag har ingen värdering av henne. Det jag försöker visa på är laddningen och spänningen i boken.

"Det ligger en känsla av förspel i atmosfären."

I Gunilla Kindstrands text beskriver hon vilken känsla hon fick när hon bläddrar igenom boken:

"Det ligger en känsla av förspel i atmosfären. De som arbetar har fina händer och rena, välstrukna kläder. Älgarna följer dig i skogen. Vargarna är tama och kan kela. Vi befinner oss i en nordisk version av det klassiska paradiset."

– Fotografierna skapar en drömvärld. Jag tycker hon är en skicklig fotograf. Det är många som har ringt efter texten publicerades vissa är jättearga och säger att kan vi inte få ha vårt kulturarv i fred.

Men vändningarna tar inte slut där. Efter att fotografen Laila Durán läste Gunilla Kindstrands text ringer hon upp Nyheter24. Hon har reagerat på att Gävle Dagblad publicerat en bild på en naken kvinna som inte är pressbilder.

– Hon har ju använt en av mina bilder som inte är pressbilder. Hon har alltså fotograferat av en bild. Det är upphovsrättsbrott, säger hon och fortsätter:

– Det här kommer bli jävligt dyrt, säger Laila Durán, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.