1 av 3
- Foto: All over press
2 av 3
- Foto: Faksimil ETV
3 av 3

Guillou: "Köp ut Schibbye och Persson"

EXKLUSIVT. Författaren och journalisten Jan Guillou menar att Sverige måste lösa fängslade journalisterna Schibbye och Perssons situation genom att köpslå med de etiopiska myndigheterna.


Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till ett fängelse.

I september avslöjade ett brev journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

Människorättsorganisationen Amnesty International har sagt att det finns en risk att svenskarna döms till döden.

De fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ska åtalas i Etiopien den 18 oktober. Rättegången mot de två svenskarna, som bland annat misstänks för förberedelse till terrorism, lär dock få vänta längre än så på rättegången som kan inledas långt senare. Nyheter24 fick ett exklusivt samtal med författaren och journalistlegendaren Jan Guillou om vad Sverige bör göra för att hjälpa journalisterna.

- Man bör avvakta rättegången och sen köpa ut dem, säger Guillou till Nyheter24 och fortsätter:

- På ett eller annat sätt ska man förhandla ut dem, men det går inte att stoppa rättegången. De får dömas först, sen kommer den etiopiska regeringen efter diplomatiska påtryckningar att benåda dem och skicka hem dem. Det är den rimliga gången. Att kräva att de ska ställa in en rättegång är orimligt med tanke på att vi själva kräver att Dawit Isaak ska ställas inför rätta. Det bästa är om de kunde snabba på rättegången så att vi kan komma till ett rimligt förhandlingsstadium.

Bör Carl Bildt agera på något annat sätt än han gjort hittills i frågorna kring Schibbye, Persson och även Dawit Isaak?

- Inte när det gäller svenskarna i Etiopien, där är det smart att avvakta rättegången och sen sätta in stöten. Men i Dawit Isaaks fall  så kommer ju inte han att ställas inför rätta, han är ju bara internerad  som det vore Guantanamo. Då kan man ställa helt andra politiska krav med en helt annan ryggrad, säger Guillou till Nyheter24.

Hur tror du man ska kunna få till en dialog med diktator Afwerki gällande Dawit Isaak?

- En eller annan diplomatisk kanal måste vi ha. Vi måste ta i med hårdhandskarna och säga "nu drar vi in biståndet". Släpper ni inte vår svensk drar vi in biståndet.

Är det något av de här fallen som du är extra engagerad i?

- Det är klart att man är engagerad, som alla journalister rimligtvis bör vara. Men man är inte en ropande röst i öknen precis utan det är full konsensus bland alla. Då tycker jag inte att jag har en viktigare funktion än kollektivet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!