Här har Occupy Stockholm redan tjuvstartat. I Hagsätra har några aktivister haft gratisloppis men också blivit bortflyttade av vakter och polis.
1 av 2
Här har Occupy Stockholm redan tjuvstartat. I Hagsätra har några aktivister haft gratisloppis men också blivit bortflyttade av vakter och polis. - Foto: Occupy Sweden / Facebook
Occupy Wall Street har blivit Occupy Los Angeles och Occupy Melbourne. Blir Occupy Stockholm en succé?
2 av 2
Occupy Wall Street har blivit Occupy Los Angeles och Occupy Melbourne. Blir Occupy Stockholm en succé? - Foto: Bebeto Matthews / AP

Nu kommer Occupyrörelsen till Sverige

Nästa helg planeras Occupydemonstrationer i flera svenska städer. Finns tillräckligt missnöje för att de ska få genomslag?


Från New York till Melbourne

På snart tre veckor har Occupy Wall Street-aktionen växt från ett gäng ungdomar som käkade pizza på en trappa i New Yorks affärskvarter till en världsomspännande rörelse.

I USA har fackföreningarna och militärveteraner slutit upp bakom aktionen och på senare tid har den spridit sig till fler och fler städer i landet. Även i Kanada, Australien och i delar av Europa har Occupy-demonstrationer redan arrangerats.

Rörelsens budskap och mål är fortfarande abstrakta, något som både hyllats och kritiserats av diverse debattörer.

STOCKHOLM. Occupy Wall Street har fått stor uppmärksamhet och engagerar fler och fler människor i New York. Nu har rörelsen spridit sig till flera amerikanska städer men även runtom i världen.

Lördagen den 15 oktober kommer den till Sverige. Då planeras "Occupy Stockholm" och även i Göteborg, Sundsvall och Östersund är liknande initiativ på gång. Men finns det ett tillräckligt stort missnöje i vårt avlånga land?

– Den globala ekonomiska krisen har inte drabbat oss lika hårt - än. Men det är svårt att isolera problemen till ett enskilt land eller en värdsdel, säger Daniel Wiklander, tillförordnad chefredaktör på tidningen Arbetaren, till Nyheter24.

Han vill inte spekulera i hur många som kan tänkas dyka upp men tror att det kan bli en del uppslutning med tanke på hur stort genomslag rörelsen haft i andra delar av västvärlden.

"Hoppas att fackföreningsrörelsen tar strid"

I New York har flera stora fackföreningar ställt sig bakom Occupy Wall Street. Frågan är om svenska organisationer är villiga att stödja initiativet.

– Jag hoppas att den svenska fackföreningsrörelsen inser att de globala ekonomiska problemen drabbar deras medlemmar, att de tar strid för dem och stödjer alla aktioner, säger Daniel Wiklander.

Faktum är att "Occupy Stockholm" redan tjuvstartat genom att ett antal personer delvis ockuperat Hagsätras tunnelbanestation i södra Stockholm. Där har de gratis loppis med budskap som "Låt inte företag ta över alla allmänna platser".

OBS: Denna artikel publicerades innan uppgifter om att konspirationsteoretiker låg bakom Facebook-eventet och medlemmar från bland annat högerextrema Nordisk Ungdom varit bland de mest aktiva på "väggen".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.