Försvarsmakten hyllar sig själva för att ha gjort framsteg i jämställdhetsarbetet med att kvinnliga rekryter nu får hämta ut en soldat-behå.
Försvarsmakten hyllar sig själva för att ha gjort framsteg i jämställdhetsarbetet med att kvinnliga rekryter nu får hämta ut en soldat-behå. - Foto: Staffan Lövstedt/SCANPIX

Jämställd militär: Nu kommer soldat-behån

Militärhögskolan i Halmstad anser att de nått en milstolpe i jämställdhetsarbetet.


Behåns historia

Dagens behå uppfanns år 1889. Då bestod den av en nedre och en övre del, där den nedre delen var en korsett.

År 1905 började den övre delen att säljas separat. År 1922 kom den första behån med kupor för brösten.

Det sägs att feminister på 1960- och 70-talet genomförde en massiv behå-bränning i protest.

Källa: Wikipedia

HALMSTAD. Militären utökar sin utrustning - med en soldat-behå. Militärhögskolan i Halmstad anser att den nya behån är en milstolpe i försvarets jämställdhetsarbete.

I protokollet, som Nyheter24 tagit del, av står det:

"Vid besöket i Härnösand kunde besöksgruppen mycket glädjande konstatera att kvinnliga rekryter äntligen kan tilldelas BH enligt utrustningslistan och kan byta dessa i tvättbytet. Detta måste betraktas som en milstolpe i försvarsmaktens jämställdhetsarbete."

Att Försvarsmakten ser behån som en milstolpe tyder på att de har en hel del att jobba på, med tanke på att den första behån introducerades redan år 1889.

BH
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.