Migrationsverket tvingar asylsökande att tömma sina förråd och göra sig av med sina saker.
Migrationsverket tvingar asylsökande att tömma sina förråd och göra sig av med sina saker. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Asylsökande förbjuds ha förråd

Migrationsverket kräver att asylsökande gör sig av med ägodelar de förvarar i förråd, trots att de bott i Sverige i flera år.


LINDESBERG. Asylsökande behöver inga saker, trots att de bott i Sverige i flera år. Det menar Migrationsverket som nu tvingar dem att tömma sina förråd.

– Vi har aldrig och kommer aldrig att hyra några förråd. De ska inte ha mer än att de kan flytta på sig snabbt. Att vissa fått förråd beror på att hyresvärdar gett dem det eller att de brutit sig in och tagit över förråd, säger Pentti Pitkänen, boendeansvarig på Migrationsverket i Lindesborg till Hemhyra.se.

Han menar att förråden är en "ickefråga" och att det kostar tid och pengar för Migrationsverket att röja ur förråden efter att de asylsökande fått avslag.

Får max ha 25 kilo

– Vi förvarar det vi måste ha under sängarna och ute på balkongen. Det är kläder och skor till mig och min bror. Men vi försöker ha så lite saker som möjligt. Jag får till exempel inte ha någon pulka, för den får inte plats, säger Paniz Malek Rafat till Hemhyra.se.

Paniz är elva år och har snart bott i Sverige i tre år. Trots det får hans familj inte ha mer än de 25 kilo som de kan ta med på planet om de tvingas att återvända hem.

Ingen brist på förråd

Migrationsverket har tillsammans med Lindebergs bostäder, Libo, kommit överens om att låsen på förråden ska bytas och att alla saker måste väck.

Till saken hör att det inte ens är någon brist på förråd. För tillfället finns det minst 15 lediga källarförråd. Och fler ska det bli.

– Migrationsverket säger att det är Libo som bestämmer och Libo säger att det är Migrationsverket. Jag vet ingenting, säger en av de asylsökande som vill vara anonym, till Hemhyra.se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati. Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén på en pressträff där partiets valmanifest presenteras.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.