Söndag 1 Aug
Stockholm

Bildt klargör sin roll i Lundin - först nu

Johan Persson.
1 av 4
Johan Persson. Foto: Kontinent Agency / SCANPIX
Martin Schibbye.
2 av 4
Martin Schibbye. Foto: Jonas Gratzer/Kontinent Agency / SCANPIX
Denna smygtagna bild togs på Schibbye och Persson när förhandlingarna inleddes på tisdagen.
3 av 4
Denna smygtagna bild togs på Schibbye och Persson när förhandlingarna inleddes på tisdagen. Foto: SCANPIX
SVT:s Fredrik Skavlan fick inte ut mycket från sina frågor om Lundin Petroleum för knappt två veckor sedan. Nu redogör dock Carl Bildt för sin tidigare roll i företagets styrelse.
4 av 4
SVT:s Fredrik Skavlan fick inte ut mycket från sina frågor om Lundin Petroleum för knappt två veckor sedan. Nu redogör dock Carl Bildt för sin tidigare roll i företagets styrelse. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Tidigare har utrikesministern valt att förneka sin kännedom om mycket av verksamheten i Lundin Petroleum. Först nu tydliggör han vad han gjort i sin roll som styrelseledamot. Frågan är om utrikesministen har ljugit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

STOCKHOLM. När utrikesminister Carl Bildt för knappt två veckor sedan gästade SVT:s talkshow "Skavlan" sa han att programledarens påståenden om Lundin Petroleum inte stämde och att han "inte gjort några affärer med Etiopien överhuvudtaget" och att det "är något av en mytbildning som pågår".

Nu ändrar han sig något och säger i stället att man under hela hans tid i styrelsen förde samtal om bland annat Etiopien.

– Absolut, vi hade samtal hela tiden om alla länder, inte minst Etiopien även om det inte var speciellt viktigt i sammanhanget, det fanns andra länder som var viktigare, säger Bildt till ExpressenTV.


Varför har han inte klargjort sin roll tidigare?

Utrikesministern klargör i samma intervju att Lundin genomförde studier i landet redan 2005 (när han var kvar i styrelsen) och att de sedan hade verksamhet där mellan november 2006 och 2009.

Frågan är, om detta inte är medvetna motsägelser från utrikesministern, varför han inte redan i somras la korten på bordet och redde ut sin egen roll och delaktighet i företaget när när det hela aktualiserades då svenska journalister greps i landet under sitt försök att granska Lundin Petroleums aktiviteter.


Journalisterna nekade samröre med terrorister

På torsdagen fortsatte förhandlingarna i Addis Abbeba i rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Precis som Nyheter24 tidigare rapporterat om presenterades endast åtalet mot svenskarna, själva rättegången inleds först senare, närmare bestämt den 1 november.

Rättegången kan ta uppemot ett år

De båda journalisterna erkände inför rätten att de färdats in i landet utan nödvändiga papper men nekade till att de skulle ha haft samröre med eller gett sitt stöd till terrorister.

Enligt Aftonbladet, som talat med svenske ambassadören Jens Ohlander, kan rättegången ta allt mellan två och tolv månader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela