Reinfeldt inledningstalar på Moderaternas partistämma i Örebro. Det återstår att se om partitoppen kommer svänga gällande frågan om att öppna upp för ökad insyn.
1 av 2
Reinfeldt inledningstalar på Moderaternas partistämma i Örebro. Det återstår att se om partitoppen kommer svänga gällande frågan om att öppna upp för ökad insyn. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Maria Abrahamsson kräver att Moderaterna måste börja redovisa varifrån de privata bidragen kommer.
2 av 2
Maria Abrahamsson kräver att Moderaterna måste börja redovisa varifrån de privata bidragen kommer. - Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

Kritiken växer inom partiet: "Går att i smyg köpa sig makt i Moderaterna"

Maria Abrahamsson kräver att Moderaterna börjar redovisa de privata bidragen. Hon får medhåll av den före detta riksdagsledamoten Anna-Marie Pålsson som går så hårt åt att hon väljer att helt lämna partiet.


De privata bidragen

I våras gick Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten ut och gjorde en helomvändning i frågan om de privata partibidragen. På DN Debatt skrev hon:

"Vi kommer omedelbart och ensidigt att börja offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20 000 kronor per år. Det finns en berättigad diskussion om risken med dagens system för partifinansiering."

Arkelstam menade då att hon skulle bjuda in övriga riksdagspartier för att tillsammans nå en frivillig överenskommelse om partifinansieringar. Men ingenting hände. I stället fortsatte Moderaterna att mörka varifrån bidragen kom. Med stöd från bland annat Sverigedemokraterna. Nu har debatten åter igen blossat upp, och kritiken kommer inifrån det egna partiet.

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) och forna moderata riksdagsledamoten Anna-Marie Pålsson har tröttnat på Moderaternas vägran att redovisa varifrån de privata bidragen till partiet kommer.

"Inget annat än skarp lagstiftning kan åstadkomma de effektiva och avskräckande sanktioner som Europarådet efterlyser", skriver Maria Abrahamsson på fredagens DN Debatt.

Hon syftar på partiets svar på GRECOS, Europarådets organ för korruptionsbekämpning, uppmaning om att Sverige ska fastställa reglerna om öppen redovisning av partibidragen. Något som den moderata partiledningen menat inte behövs.

Sverige får fortsätta att stå i skamvrån

Abrahamsson menar att en öppen redovisning inte är något övergrepp på valhemligheten. Hon anser att en sådan endast avser hur partierna ska bete sig, och inget annat.

"Det vore ytterst märkligt om en öppen redovisning av partibidragen skulle stå i strid med grundläggande fri- och rättigheter just i Sverige, när den inte anses göra det någon annanstans i Europa. Följden av partistyrelsens trilskande kan i stället bli att Sverige får fortsätta stå i skamvrån för att vi tillsammans med Malta som enda medlemsstat i EU inte har några bindande regler för hur partierna ska redovisa sina privata bidrag", skriver hon.

"Det går att i smyg köpa sig mera makt i moderaterna"

Anne-Marie Pålsson, tidigare moderat riksdagsledamot, skriver på debattsidan Newsmill att hon inte "vill vara med i ett parti som vägrar att uppge vem som donerar pengar till partiet." Hon menar att det på så sätt går att i smyg köpa sig makt i Moderaterna. Hon kritiserar moderaternas högsta ledning för att i flera år försvarat hemlighetsmakeriet med att de som ger bidrag inte ska behöva visa var de står politiskt.

"Det är inte bara omodernt - det är direkt oacceptabelt. Ty med denna mörkläggningsstrategi sanktionerar Moderaterna en mutkultur och bidrar till att urholka hela idén om demokrati. Alla röster väger inte lika tungt - det går att i smyg köpa sig mera makt."

Därför skickade hon i mars i år in en begäran till partiets partisekreterare om att få lämna partiet.

Partistämman inledd

På torsdagen inledde Moderaterna sin partistämma i Örebro. Maria Abrahamsson menar att det är en chans för partiledningen att "krypa ut ur skyttegraven och bejaka den utveckling mot ökad öppenhet och transparens som ändå är oundviklig för alla som månar om sin särställning i förtroendebranschen."

Hennes motion om partibidragen har tidigare, med minsta marginell skillnad, röstats ner. Hon har nu lämnat in en ny motion i samma ärende till den pågående partistämman.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!