Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål.
1 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Advokaten Urban Gillborne är trött på att vara tvungen att hålla tyst.
2 av 3
Advokaten Urban Gillborne är trött på att vara tvungen att hålla tyst. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Här inne sitter de tre männen ännu häktade, en och en halv månad efter att de greps misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Rubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord.
3 av 3
Här inne sitter de tre männen ännu häktade, en och en halv månad efter att de greps misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Rubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Terroranklagades advokat kritisk mot hemlighetsmakeriet

De är inte längre misstänkta för något terrorbrott. Ändå får ingen yttra sig om vad som händer med utredningen kring de som tidigare misstänktes vara terrorister i Göteborg.


Detta hände i Göteborg

10-11 september: Under natten till tioårsdagen av terrorattackerna mot USA grips fyra män av nationella insatsstyrkan på Göteborgs centralstation. Samtidigt utryms konsthallen Röda Sten på grund av ett hot mot lokalerna.

Männen misstänks för förberedelse till terroristbrott.

12 september: Mer information om de gripna kommer till kännedom varpå Nyheter24 kan rapportera om att samtliga har ett kriminellt förflutet och att en av männen i princip åkt ut och in på olika anstalter sedan han var 15 år.

13 september: De fyra männen begärs häktade av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

14 september: Tre av de misstänkta häktas, men inte för den tidigare brottsrubriceringen. I stället häktas de misstänkta för förberedelse till mord. Den fjärde mannen, en 24-åring, släpps på fri fot men uppges fortfarande vara misstänkt.

21 september: Det avslöjas att de häktade männen varit ute efter att mörda konstnären Lars Vilks, något som inte gått att bekräfta från något håll på grund av sekretessen.

21 oktober: Flera av männen har överklagat sina omhäktningar men överklagan avslås.

6 december: De tre männen åtalas för förberedelse till mord på Lars Vilks.

GÖTEBORG. Tre män sitter ännu häktade i Göteborg, numera misstänkta för förberedelse till mord. Trots att rubriceringen inte längre är förberedelse till terrorbrott är hela utredningen sekretessbelagd och samtliga inblandade belagda med yppandeförbud.

En av de tre männens advokat säger till Nyheter24 att han vill säga mer - men inte kan.

– Det hade varit önskvärt att få berätta mer. Om inte annat förtjänar allmänheten att faktiskt få veta vad som händer i ett så uppmärksammat fall, säger advokaten Urban Gilborne till Nyheter24.

Hans 24-årige klient har överklagat sin omhäktning men just fått avslag. Förutom den knapphändiga information som ryms i själva överklagan får inte Gilborne säga speciellt mycket annat än att de anser att det inte föreligger tillräckligt med underlag för att motivera en omhäktning.

Försvåras ditt arbete av sekretessen?

– Det gör det väldigt komplicerat för mig, framför allt i kontakten med media. Nu kan jag i stort sett bara säga till dig att vi överklagat, inte varför.

Åklagaren och förundersökningsledaren Agnetha Hilding Qvarnström menar att det råder samma förundersökningssekretess som vid alla allvarliga brottsmisstankar och menar att det här fallet inte är något unikt.

Kan du säga något om utredningsläget?

– Nej, inte mer än att vi jobbar på, säger hon till Nyheter24.

I överklaganden från två av de häktade går det att läsa kritik mot utredningen och frågan lyfts om den verkligen sköts på ett effektivt sätt.

– Förundersökningar i sådana här fall ska bedrivas skyndsamt och det är väl frågan om det görs. Man kan inte bara ha folk inlåsta för att det är bekvämast och sen utreda i sin egen takt, säger Urban Gilborne.

Agnetha Hilding Qvarnström avfärdar att utredningen ska gå för långsamt.

– En och en halv månad är inte alls lång tid sett för en utredning om ett så allvarligt brott med tre misstänkta, säger hon.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.