Matz Engman, VD för Luleå Näringsliv tillsammans med kommunlrådet Karl Petersen (S).
1 av 2
Matz Engman, VD för Luleå Näringsliv tillsammans med kommunlrådet Karl Petersen (S). - Foto: Andreas Nilsson
En ritning över Facebooks nya datacenter.
2 av 2
En ritning över Facebooks nya datacenter. - Foto: Sweco

Facebook bygger Europas största datacenter i Luleå

Nätverksjätten bygger tre gigantiska serverhallar i "The Node Pole", Luleås nya namn. Regeringen har gått in med 100 miljoner kronor i satsningen, som väntas skapa minst 300 nya jobb, men kritiska röster på hemmaplan undrar hur mycket Luleå egentligen har att vinna på etableringen.


84 000 kvadratmeter

Facebooks datacenter i Luleå kommer att bestå av tre serverhallar, där var och en har en area på  28 000 kvadratmeter. Den första serverhallen förväntas vara i drift redan om ett år, och hela anläggningen ska vara klar år 2014.

Luleå tillhör den kallaste delen i Sverige, något som varit en nyckelfaktor gällande Facebooks val av plats. Den naturliga kylan som finns i luften är nödvändig för att hålla nere temperaturen i serverhallarna.

Luleå kommer att marknadsföras som The Node Pole, för att återspegla regionens nordliga position.

LULEÅ. Facebooks första datacenter i Europa kommer att byggas i Luleå. Datacentret kommer att bli det största som någonsin byggts i Europa.

Vd:n för Luleå Näringsliv, Matz Engman uppger att 300 arbetstillfällen kommer att skapas de tre första åren. Han kan dock inte svara på hur många av dessa arbeten som kommer att bestå.

– Omkring 300 arbetstillfällen kommer att skapas de första åren. Sedan tillkommer fler jobb genom olika kringeffekter, bland annat inom forskning, utveckling, byggkonstruktioner och besöksnäringen, säger Engman till Nyheter24.

Största som hänt sedan stålverket

Matz Engman menar att det här är det största som hänt Luleå sedan stålverket bildades år 1940.

– Vi har fått ett fantastiskt bemötande, säger han.

Sett till Norbottens Kurirens läsarkommentarer blir bilden en annan än det positiva bemötande som Engman talar om. Kritiska röster höjs bland annat mot att byggföretagen som ska bygga serverhallarna inte är skrivna i Luleå, vilket gör att staden förlorar skatteintäkter.

Matz Engman påstår ändå att Luleå har allt att vinna.

– Det blir inga kostnader alls för Luleå Kommun, bara vinster. Vi sätts på kartan och det har skrivits omkring 200 artiklar runt om i världen om oss, säger han till Nyheter24.

"Säker investering"

Regeringen ska ha gått in med 100 miljoner kroner till företaget, uppger IDG. Regeringen lyfter fram bygget av datacentret som strategiskt viktigt för Norrland, och Facebooks intåg sägs skapa hundratals nya arbetstillfällen.

Att Facebook skulle kunna försvinna från Luleå lika snabbt som de kommit avfärdar Engman.

– Om man har investerat ett antal miljarder i det här så har man gjort ordentliga efterforskningar innan. Det här är datalagring, allt samlas och sparas, alla nätverk. Datalagring finns runt om i världen, så det här är en säker investering, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!