Pär Johansson är grundare och ledare för teatern och har enligt föräldrarna varit utsatt för en häxjakt.
1 av 4
Pär Johansson är grundare och ledare för teatern och har enligt föräldrarna varit utsatt för en häxjakt. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Delar av Glada Hudik-ensamblen tillsammans med sina medskådespelare från filmen "Hur många lingon finns det i världen?". Nu har föräldrarna till teaterns funktionshindrade skådespelare tagit strid mot mediernas granskning.
2 av 4
Delar av Glada Hudik-ensamblen tillsammans med sina medskådespelare från filmen "Hur många lingon finns det i världen?". Nu har föräldrarna till teaterns funktionshindrade skådespelare tagit strid mot mediernas granskning. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Glada Hudik-teatern har även gästat Allsång på Skansen.
3 av 4
Glada Hudik-teatern har även gästat Allsång på Skansen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Sverrir Gudnason, huvudrollsinnehavare i "Hur många lingon...".
4 av 4
Sverrir Gudnason, huvudrollsinnehavare i "Hur många lingon...". - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Nu tar föräldrarna strid för Glada Hudik-teatern

Teatern som engagerar funktionshindrade som skådespelare har granskats och kritiserats. Nu kliver föräldrarna fram och menar att "Glada Hudik" gett deras barn ett människovärde.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Glada Hudik-teatern

Teatern grundades 1996 av Pär Johansson i Hudiksvall. Ensemblen består av förståndshandikappade vuxna.

En av de mest kända är Mats Melin som spelar Jerry i ICA-reklamen.

2009 medverkade de i Allsång på Skansen. Över 170 000 åskådare har sett föreställningen Elvis som gått upp i ett flertal städer runt om i Sverige.

År 2011 kom filmen Hur många lingon finns det i världen? som bygger på Glada Hudik-teaterns historia.

HUDIKSVALL. Glada Hudik-teatern, som bland annat engagerat Mats "Ica-Jerry" Melin, blev häromveckan hårt kritiserad i SVT:s Uppdrag Granskning. Där framställdes ledaren Pär Johansson som att han roffar åt sig av vinsterna samtidigt som skådespelarna är underbetalda.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Mats Melins mamma Monica varit besviken på hur Johansson utmålats i programmet. Nu tar hon och 23 andra föräldrar till de funktionshindrade skådespelarna ställning för Pär Johansson och Glada Hudik på SvD:s Brännpunkt.

"Glada Hudik-teatern har med Pär Johansson i spetsen gett våra söner och döttrar en fantastisk resa av utveckling och växande på en mängd områden. De är stolta och vågar numera ta sin rätta plats i samhället. Från att ha varit beroende av oss föräldrar har många tagit stora steg framåt. Det har gett oss en styrka och naturligtvis också en glädje över deras utveckling till självständiga människor, som kan gå stolta fram genom livet. Allt är inte pengar. För oss handlar det om upprättande av människovärde", skriver dem.

Monica Melin har tidigare sagt att granskningen av Pär Johansson mer liknande en "häxjakt".

Uppdrag Gransknings programledare Janne Josefsson medger att inslaget kanske inte ger en fullständig bild av Johansson och Glada Hudik.

– I vårt reportage är det de negativa bilderna som kommer fram, medan den andra bilden är totalt förhärskande i media. Vi tar upp den kritiska granskningen. Det blir betoning på det negativa för att ingen annan har pratat om det. Det kännetecknas av alla våra program, vad vi än granskar, säger han till SvD.

I debattartikeln kommer föräldrarna också med flera anklagelser mot SVT:s reportrar. De hävdar att journalisterna antytt att det förekommit övergrepp på teatern, att de begärt ut sekretesskyddade personakter och att de i programmet sagt att föräldrarna inte vågat ställa upp för intervju. Det sistnämnda trots att de aldrig frågat nämnda föräldrar.

"Som föräldrar hoppas vi innerligt att Pär Johansson orkar och vill fortsätta att jobba med och för våra barn. Vi hoppas också på ett mer nyanserat sätt att bedriva journalistik och en ännu större vilja att motarbeta fördomar. På riktigt.", skriver föräldrarna.

/
/
/
/
/
/