Onsdag 28 Sep
Stockholm

"Fattigdom finns bara i Afrika - inte i Sverige"

Riksdagsledamoten Isabella Jernbeck anser sig vara felciterad.
1 av 3
Riksdagsledamoten Isabella Jernbeck anser sig vara felciterad. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Mats Gerdau minns inte kollegans "Afrika-uttalande".
2 av 3
Mats Gerdau minns inte kollegans "Afrika-uttalande". Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Per Sternbeck är förbannad och tycker att hennes syn är dryg.
3 av 3
Per Sternbeck är förbannad och tycker att hennes syn är dryg. Foto:

RFHL:s förbundssekreterare Per Sternbeck tycker att riksdagsledamoten Isabella Jernbecks (M) uttalande är extremt provocerande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Besöket skulle innebära ett möte med verkligheten hos Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende (RHFL).

Men när de moderata riksdagsledamöterna Isabella Jernbeck och Mats Gerdau lämnade rummet kände förbundssekreteraren för RFHL - Per Sternbeck - att han fått besök av en överraskande och obehaglig verklighet.

– Hon sa att fattigdom inte finns i Sverige. Det förknippade hon med Afrika,  säger Per Sternbeck till Nyheter24 och fortsätter:

– För oss är det extremt provocerande att höra. År ut och år in går personer vi dagligen har kontakt med på socailbidrag och lever 5 000 till 6 000 kronor i månaden.

Uttalandet uppges komma från Isabella Jernbeck som tillsammans med Mats Gerdau hade bokat in mötet hos RFHL för att diskutera beroende och social utslagning.

Mötet ägde rum den 7 oktober och förbundssekreteraren var glad över att det var några moderater som var intresserade av deras organisation. Men när Per Sternbeck väl inledde mötet med att berätta att det finns en klar överrepresentation av fattiga människor bland de som fastnar i ett tungt beroende, avbröt Isabella Jernbeck.

På RFHL:s hemsida återger Per Sternbeck följande citat från besöket:

– Fattigdom förknippar jag med Afrika, säger Isabella Jernbeck.

– Har du prövat hur det är att leva på socialbidrag under lång tid? Har du prövat att gå runt på 5 – 6 000 kr i månaden? frågar Per Sternbeck.

– Ja, men herregud. På de inkomstnivåerna är det ju ingen som ligger under någon längre tid. Det är ju bara en övergående fas! säger Isabella Jernbeck enligt Sternbeck

– Jag har en bild av att våra medlemmar går på socialbidrag år efter år. Och att inkomstnivåerna inte blir högre när de får ett sjukbidrag eller pensioneras, säger Per Sternbeck.

– Det finns inga fattiga människor i Sverige tycker jag, avslutar Isabella Jernbeck.

Per Sternbeck blev överraskad över hur okunnig Isabella Jernbeck var, säger han själv.

Till skillnad från Mats Gerdau, som visade upp en helt annan sida och tog anteckningar vid mötet, framstod Jernbeck som "dryg och arrogant", menar Sternbeck.

Isabella Jernbeck är för tillfället i Köpenhamn på arbete och svarar Nyheter24 i ett sms.

– Jag anser mig vara felciterad. Vi var tre ledamöter på besöket, som var intressant och där han gav RFHL:s syn på missbrukarvården för oss, skriver hon till Nyheter24.

Vad anser du om ditt påstådda "Afrika-uttalande"?

– Som jag sa är jag felciterad.

Enligt Per Sternbeck blev han lika förvånad över Isabella Jernbecks åsikter som när Gösta Bohman, före detta partiledare för Moderaterna, 1979 kommenterade att klyftan mellan fattiga och rika länder växte i valrörelsen :

"Man måste betänka att de inte behöver ha så dyra bostäder. I soliga länder kan man leva i plåtskjul och plocka bananer på träden".

– Det verkar som att det inte har kommit så jävla långt sedan dess. Jag blev överraskad, de Nya Moderaterna känns inte så jättenya. Vad fan är det här? vad står det här för? tänkte jag, säger Per Sternbeck till Nyheter24.

När Nyheter24 når Mats Gerdau förklarar han att möte var givande och lärorikt. Han kan dock inte heller minnas några större motsättningar eller det återgivna "Afrika-uttalandet".

– Nej, det kan jag inte minnas att hon sa. Men hon kan ha sagt någonting
om att det är skillnad på fattigdom här och i Afrika, vilket det ju
är, säger Mats Gerdau till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.