Torsdag 9 Dec
Stockholm

Sprickan i Alliansen - Billströms politik "ovärdig och inhuman"

Många protesterade när Ganna skulle utvisas från Sverige.
1 av 4
Många protesterade när Ganna skulle utvisas från Sverige. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Ganna skulle utvisas till Ukraina men fick stanna tills vidare eftersom hennes fall ska tas upp av Europadomstolen.
2 av 4
Ganna skulle utvisas till Ukraina men fick stanna tills vidare eftersom hennes fall ska tas upp av Europadomstolen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Fallet med 91-åriga Ganna satte Billström under hård press och är också en av orsakerna till debattartikeln från Cuf och Luf.
3 av 4
Fallet med 91-åriga Ganna satte Billström under hård press och är också en av orsakerna till debattartikeln från Cuf och Luf. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Migrationsminister Tobias Billström försvarar sig mot de liberala ungdomsförbundens hårda kritik med att Sverige redan har en generös asylpolitik. Han tror att han behöver träffa fler allianspolitiker för att förklara vad Sverige gör och inte gör.
4 av 4
Migrationsminister Tobias Billström försvarar sig mot de liberala ungdomsförbundens hårda kritik med att Sverige redan har en generös asylpolitik. Han tror att han behöver träffa fler allianspolitiker för att förklara vad Sverige gör och inte gör. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ungdomsförbunden för C och FP kritiserar den moderate migrationsministern i kraftfulla ordalag och sprickan inom Alliansen blir allt tydligare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Har tidigare krävt Billströms avgång

Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman har tidigare krävt Tobias Billströms avgång efter att dokument från Wikileaks avslöjat att migrationsministern och utrikesminister Carl Bildt använt argument om "hedersmord" för att stoppa flyktingströmmar från Irak.

"Tobias Billström har sedan han tillträdde 2006 konsekvent fortsatt den linje som grundlades av socialdemokraterna, med stöd av moderaterna. Flyktingpolitiken har präglats av en restriktiv och inhuman moderat linje", skrev Luf då.

Inte helt olikt kritiken som förs fram på måndagen.

STOCKHOLM. På måndagen riktas hård kritik mot migrationsminister Tobias Billström (M) och den svenska flyktingpolitiken från allianshåll. Centerpartiets ungdomsförbund Cuf och Folkpartiets motsvarighet Luf kallar på SvD:s Brännpunkt den förda politiken för "inhuman" och "ovärdig".

De menar att M-ministern fortsatt på en linje som hållits länge av socialdemokrater och moderater. I stället vill de se en öppnare flyktingpolitik och nu hoppas de att deras moderpartier ska våga ta striden mot de mäktiga Moderaterna.

– De borde sätta press på Moderaterna. Detta borde bli en stridsfråga inom Alliansen, säger Cuf:s utrikespolitiske talesperson Leo Pierini, som skrivit debattartikeln tillsammans med Luf:s Jonathan Macznik, till Nyheter24.

Det låter nästan som att ni vill att era partier ska lämna Alliansen annars?

– Jag vet inte riktigt, men om man sitter i en koalition där bara ett parti för politik är det klart att det blir svårt till slut.

"Måste uppenbarligen träffa fler allianspolitiker"

Migrationsminister Tobias Billström säger till Nyheter24 att han har svårt att uppfatta det som seriös kritik och hävdar att Sverige redan i dag har en generös asylpolitik. Han tror att problemet är att man inte lyckats kommunicera det.

– Vi har fortfarande ett pedagogiskt arbete kvar att förklara att beslut om enskilda fall inte tas av någon minister, säger Billström.

Detta är något som, i ljuset av debattartikeln, också verkar behövas inom Alliansen.

– Jag träffar många allianspolitiker men jag måste uppenbarligen träffa fler, säger Tobias Billström (M).

Gannas fall gjorde artikeln aktuell

Att kritiken kommer just nu beror på det uppmärksammade fallet med den demenssjuka 91-åriga kvinnan Ganna Chyzhevska, som skulle utvisas till Ukraina men fick stanna tills vidare efter att Europadomstolen tagit upp fallet.

– Det här är något vi pratar om hela tiden, sen att det kom just nu beror på att det blev extra aktuellt i samband med det, säger Pierini.

Migrationsminister Billström vill inte spekulera i huruvida de båda ungdomsförbunden påverkats av exempelvis Gannas fall men betonar vikten av att se en helhetsbild.

– Det är alltid lätt att känna med ett enskilt fall, men vi kan inte stifta lagar utifrån det. Det är viktigt att ta två steg tillbaka och se helheten, säger han.

"Skulle kosta flera miljarder"

Enligt Leo Pieroni finns det ett stort stöd i denna fråga även inom moderpartierna C och FP, liksom i andra riksdagspartier.

– Det är klart att det finns stöd i våra moderpartier men jag tror även det finns stöd hos Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger Pierini.

Frågan är vad kostnaden skulle bli om Moderaterna skulle få backa från sin linje till förmån för den som förs fram av Cuf och Luf. Tobias Billström menar att det skulle bli dyrt.

– Det som de skriver om - "sista länken" - skulle kosta enormt mycket att genomföra, flera miljarder. Varken C eller FP har haft detta som någon prioriterad fråga i någon av budgetförhandlingarna sedan 2006, säger han och fortsätter:

– Alla kan vilja ha olika saker men det gäller att få fram pengarna för det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela