Johan Persson.
1 av 3
Johan Persson. - Foto: Kontinent Agency / SCANPIX
Martin Schibbye.
2 av 3
Martin Schibbye. - Foto: Jonas Gratzer/Kontinent Agency / SCANPIX
Martin Schibbye och Johan Persson i rättssalen i Addis Abbeba.
3 av 3
Martin Schibbye och Johan Persson i rättssalen i Addis Abbeba. - Foto: SCANPIX

Etiopiensvenskarna slipper åtalspunkt

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson står inte längre inför rätta för terrorhandlingar, men ännu för illegal inresa och stöd till terroristverksamhet.


Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

ADDIS ABBEBA. Åtalspunkten om terrorhandlingar prövas ej av domstolen. Det stod klart när rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fortsatte i den etiopiska huvudstaden Addis Abbeba på torsdagen. Fortfarande kommer domstolen pröva om de gjort sig skyldiga till illegal inresa i landet och stöd till terroristverksamhet, uppger Sveriges Radios Alltid Nyheter.

Nyheten kommer dagen efter att åklagaren erkänt att vissa delar av bevismaterialet mot journalisterna varit manipulerat.

Svenskarna greps i Etiopien där de befann sig för att granska Lundin Oils affärer.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.