Kungen är på jakt, men passar trots det på att kommentera både Saab och Grekland.
1 av 3
Kungen är på jakt, men passar trots det på att kommentera både Saab och Grekland. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Kungen kan dock inte förstå sig på det där med folkomröstning.
2 av 3
Kungen kan dock inte förstå sig på det där med folkomröstning. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Han är bekymrad över den ekonomiska krisen.
3 av 3
Han är bekymrad över den ekonomiska krisen. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Kungen hyllar Saabs Viktor Muller - Sågar Papandreou

Kungen säger att Greklands premiärminister kan svenska och är gammal Sverigevän, men det där med folkomröstning, det tycker han låter som en galen idé.


Den motvillige monarken

Vid förra årets jakt handlade knappast frågorna vid presskonferensen om antalet skjutna älgar. I stället var allt fokus på innehållet i boken Den motvillige monarken.

Kungen var dock fåordig när han mötte pressen.

– Det som hände har hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt, sa Kungen under förra årets presskonferens.

Han förklarade då även att han inte hade läst boken och att det därför var omöjligt för honom att recensera den.

– Jag har sett en del rubriker som inte har varit så trevliga, jag har pratat med min familj och drottningen, sa han.

I år valde Svea Skog och Hovet att exklusivt endast bjuda in ett visst antal tidningar som skriver om jakt och fiske. Dessutom fick även en jaktintresserad reporter från Dagens Industri närvara.

Kungen har plötsligt börjat kommentera nyheter. Vid jakten på Halle-Hunneberg pratar han om både Saab och Grekland.

Han är fasligt imponerad av Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller.

– Han har verkligen hållit ut och kämpat till det oändliga. Det måste jag säga. Han har inte gett upp. Jag förstår inte hur en människa kan ha så mycket ork och hitta nya lösningar. Det tycker jag är imponerande. Vad det sedan leder till, om det här sista sätter sig, vet jag inte, säger han till DI.

Förstår sig inte på det där med folkomröstning

Kungen, som själv ärvt sitt ämbete, motsätter sig en demokratisk folkomröstning i Grekland.

Vid hans årliga jakt säger han till DI att "det är ingen som riktigt förstår det utspelet" gällande att premiärministern Giorgos Papandreou gjorde ett utspel om att ha en folkomröstning om landets låneuppgörelse med EU.

– Jag har träffat honom i andra sammanhang. Han kan ju svenska och är gammal Sverigevän, säger Kungen till Dagens Industri.

Kungen är bekymrad över Grekland

– Jag tror att vi alla är bekymrade, självklart ja. Det är det stora spörsmålet och över huvud taget försöker man förstå sig på vad som händer - och den här sista rundan - ja, det är väldigt få som förstår sig på den, säger Kungen och fortsätter:

– Hur lång tid tar det att ordna till en folkomröstning? Någon säger att det är om två månader. Två månader ska hela det ekonomiska systemet i världen - framför allt i Europa - vänta. Det går ju inte, säger han.

DI-reporter fick närvara vid jakten

Hovet har tidigare gått ut och sagt att det inte blir någon presskonferens vid jakten i år. Endast tidningar som skriver om jakt och fiske var inbjudna. Vilket tidigare sagts bero på förra årets stora medieuppbåd, när Kungen ville "vända blad." Men nu hävdar Hovet att den uteblivna presskonferensen beror på jakttypen.

– Det är Svea Skog som har bjudit in exklusivt. Det går inte att ha en presskonferens vid den här typen av jaktform med lösa hundar, säger Hovets presschef Bertil Ternert till Nyheter24.

Hur kommer det sig att Dagens Industri fick närvara?

– Dagens Industris reporter jagar själv och skriver uppskattade artiklar om jakt, svarar Ternert.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!